Kardamon ziarno niełuskany
Kardamon naturalnynależy do grupy przypraw korzennych o egzotycznym pochodzeniu. Doskonale łączy się z innymi przyprawami i uzupełnia gamę egzotycznych, głębokich smaków i aromatów: cynamon, goździki i wanilia. Doskonale sprawdzi się w potrawach słodkich, deserów, owoców, jak i dań wytrawnych. Stosowany jest głównie do kawy i słodkości - ciasteczek, wypieków, słodkich i gorących napojów, ale warto poeksperymentować z jego użyciem w daniach wytrawnych - nie tylko w kuchni pochodzenia orientalnego. Kardamon jako przyprawa świetnie pasuje do mięsa, np. do kaczki, kurczaka czy żeberek. Świetnie komponuje się z daniami typu curry, risotta czy gulasze. Jest obowiązkowy do idealnej zupy-krem z dyni!
Kardamon to także podstawowa przyprawa w słynnych, skandynawskich bułeczkach kardamonowych "Kardemummabullar". Bułeczki są pyszne, mięciutkie, maślane z nutą pikantno-cytrynowo-korzenną, a wszystko to za sprawą połączenia kardamonu z cynamonem, które tworzą idealne zestawienie przypraw.
Kardamon można używać do aromatyzowania napojów – mocnej, gorzkiej kawy lub herbaty. Podanie herbatki z kardamonem po posiłku poprawi trawienie.
Kardamon dodaje się także do aromatycznych, rozgrzewających napojów alkoholowych. W krajach zachodnich kardamon stał się popularnym dodatkiem do grzanego wina lub gorącego ponczu. Równie dobrze posłuży do aromatyzowania likierów, wódek.
Wartości odżywcze:
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
1354 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
321 |
Tłuszcze |
g/100g |
6,7 |
W tym nasycone |
g/100g |
0,68 |
Węglowodany |
g/100g |
54,3 |
W tym cukry |
g/100g |
54,3 |
Błonnik |
g/100g |
28 |
Białko |
g/100g |
10,76 |
Sól |
g/100g |
0,045 |