- Kategorie
- Szukaj
-
Pistacje łuskane i prażone
Pistacje – urocze orzeszki o zielonej, intensywnej barwie i wyrazistym smaku to prawdziwa uczta dla zmysłów i podniebienia, a przy tym wyjątkowo wartościowa propozycja w diecie. Orzeszki nie tylko apetycznie wyglądają, ale i wybornie smakują, a w swoim składzie zawierają unikatowe związki - karotenoidy: luteinę i zeaksantynę - rozpuszczalne w tłuszczach antyoksydanty, chroniące mózg i oczy przed szkodami oksydacyjnymi. W Sunme znajdziesz pistacje w popularnej wersji przekąski – prażone i solone w łupinie oraz trudno dostępne wyjątkowe pistacje łuskane surowe w opakowaniach o rozmaitej objętości.
Niezwykłe pistacje pełne odżywczych wartości
Pistacje, choć powszechnie traktowane jako orzechy, w rzeczywistości są pestkami, których miąższ skryty jest w zdrewniałej, bardzo twardej łupinie. Znane od wieków, niegdyś uważane za przysmak królów i tylko dla nich dostępne, z czasem rozprzestrzeniły się wśród handlarzy, podróżników i zwykłych ludzi. Dziś bez większego problemu pistacje prażone kupimy je w większości delikatesów, a te w wersji łuskanej - w dobrych sklepach ze zdrową żywnością. Ponieważ są zaskakująco odżywcze i niezwykle syte, warto na stałe włączyć je do swojej diety. Już 100 gramach tego produktu znajdziesz:
- ok. 560 kcal,
- 20 proc. białka, 25 proc. węglowodanów (z czego aż 10 proc. błonnika) i 48 proc. tłuszczów,
- znaczne ilości żelaza, fosforu, cynku, potasu, wapnia oraz magnezu, a także sód, miedź, mangan,
- witaminy z grupy B, jak B1, B2, B3, B6, witaminę E i A,
- bardzo wysoką zawartość antyoksydacyjnych karotenoidów.
Spożywanie pistacji to lepsze i mocniejsze zęby i kości, sprawniejsza praca układu pokarmowego i wyższa przemiana materii, piękniejsza skóra i spowolnione procesy starzenia organizmu. Zawarta w pistacjach luteina chroni i wzmacnia wzrok, witaminy z grupy B usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego a żelazo zwiększa wydolność organizmu i chroni przed niedokrwistością.
Pistacje - pyszna przekąska o wyjątkowym smaku
Pistacje doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale równie wybornie sprawdzają się jako dodatek do dań i deserów. W zależności od preferencji możemy jeść je w wersji prażonej i z dodatkiem soli, obierając przed spożyciem z łupinek lub wybrać nieprzyprawione pistacje łuskane o naturalnym smaku. Te ostatnie w całości łatwo dodać do śniadaniowej owsianki i jaglanki, a poszatkowane – do ciast i deserów, surówek i sałatek, a także wykorzystać jako posypkę na domowe bułeczki, pieczone mięsa i ryby. Zmielone pistacje to doskonały składnik nadzień i farszów, zarówno słonych, jak i słodkich, past, dipów, koktajli i orientalnych przysmaków typu chałwa.