WYSYŁKA GRATIS przy zamówieniu za min. 150zł
- Strefa klienta
- Koszyk (0)
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
- Kategorie
- Szukaj
-
Płatki jaglane
Płatki jaglane, podobnie jak kasza jaglana, powstają z łuskanego ziarna prosa, dlatego zachowują wszystkie istotne dla tego zboża składniki odżywcze. Poddane delikatnej obróbce – parowaniu i zgnieceniu – stają się łatwiejsze do spożycia i szybciej poddają się obróbce termicznej niż klasyczna kasza. Dlatego jeśli nie masz pomysłu na szybkie śniadanie, a Twoim dzieciom znudziły się wciąż te same posiłki – postaw na jaglane płatki! Są smaczne, chrupkie i delikatne, dostarczają dużą ilość energii i mnóstwo wartości, witamin, mikro- i makroelementów. A do tego nie zawierają glutenu, znaleźć się więc mogą swobodnie w diecie osób z nietolerancją tych białek.
Płatki jaglane – moc zdrowia i korzyści
Płatki jaglane z powodu dużej ilości węglowodanów najlepiej zjadać będzie rano lub na pożywny podwieczorek. Oprócz sporego zastrzyku energii dostarczą pokaźne ilości witamin z grupy B oraz witaminę E, miedź, wapń, fosfor, żelazo, magnez, krzem i cynk, lecytynę i błonnik. Do największych walorów zdrowotnych płatków jaglanych należą:
- wpływ na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie (płatki jaglane są silnie zasadotwórcze),
- wzmocnienie serca, obniżenie ciśnienia krwi i dobry wpływ na układ krążenia,
- obniżanie poziomu cholesterolu we krwi,
- przeciwdziałanie anemii i niedokrwistości,
- wzmocnienie układu nerwowego,
- usprawnienie pracy układu pokarmowego,
- poprawa przemiany materii.
Zastosowanie płatków jaglanych w diecie
Płatki jaglane zapewniają dużą sytość po posiłku, dlatego najlepiej zjadać je przed południem, z jogurtem, mlekiem lub owocami, gotowane bądź na surowo. Oprócz „śniadaniowych zastosowań” są też doskonałym dodatkiem do ciast i ciasteczek oraz bezglutenową panierką do kotletów, zagęstnikiem do pasztetów i zapiekanek czy posypką do bułeczek i słodkich wypieków. Choć indeks glikemiczny gotowanych płatków jaglanych jest stosunkowo wysoki (Ig = 71), to garść surowych ziaren nie powinna spowodować gwałtownego podniesienia cukru we krwi i dlatego w tej postaci płatki jaglane mogą być spożywane (w niewielkich ilościach) również przez diabetyków i osoby zagrożone cukrzycą.