• Ksylitol

Ksylitol – „cukier brzozowy”, organiczny związek o słodkim smaku, który stanowi doskonałą alternatywę dla tradycyjnego cukru. Z uwagi na niską kaloryczność jest świetnym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, a ze względu na bardzo niski indeks glikemiczny doskonale sprawdza się w diecie diabetyków. Równie słodki jak cukier trzcinowy czy buraczany, a według niektórych nawet słodszy – z powodzeniem nadaje się do słodzenia ciast i ciasteczek, ciepłych napojów i zimnych deserów.

Ksylitol - cukier, który chroni Twoje zęby 

 

Jedną z największych zalet brzozowego cukru jest jego działanie przeciwpróchnicze i dobry wpływ na szkliwo zębów. Jest to szczególnie istotne w przypadku dzieci – naturalnych miłośników słodyczy oraz osób zmagających się z niedoczynnością tarczycy bądź refluksem żołądkowym i o osłabionej odporności. Ksylitol, który nie tylko nie stanowi pożywki dla bakterii próchnicowych (jak glukoza i fruktoza), dodatkowo przywraca prawidłowe pH w jamie ustnej, zmniejsza nadwrażliwość zębów oraz wzmacnia i mineralizuje szkliwo. A przy tym jest bakteriobójczy, więc przyda się w diecie osób zagrożonych chorobami dziąseł i paradontozą. Między innymi dlatego znajdziemy go m.in. w pastach do zębów, płynach do płukania i gumach przeznaczonych do żucia po posiłku. 

 

Wyjątkowo skuteczny zamiennik cukru dla diabetyków 

Ksylitol posiada zaskakująco niski indeks glikemiczny (Ig = 8) w porównaniu z  glukozą (Ig = 100) czy sacharozą (Ig = 70). Dzięki temu może być swobodnie włączony do diety cukrzyków i osób z nietolerancją cukru. Niskie Ig powoduje, że po spożyciu potraw słodzonych ksylitolem poziom cukru we krwi gwałtownie nie wzrośnie, a trzustka nie zostanie pobudzona do intensywnego wydzielania insuliny. Jest więc całkowicie bezpieczny dla diabetyków, ale i cieszy się popularnością zdrowych osób z nadwagą. Niska - bo ponad dwukrotnie mniejsza niż w przypadku cukru - zawartość kalorii gwarantuje szybką utratę wagi. Jakby tego było mało, ksylitol zmniejsza łaknienie na słodycze, sprawiając, że osoby na diecie rzadziej sięgają po słodkie i kaloryczne przekąski.

Słodki ksylitol – naturalny cukier pełen zalet 

Smak ksylitolu nie różni się od smaku zwykłego cukru, dlatego z powodzeniem może być stosowany do słodzenia wszystkich napojów i potraw. Przyzwyczajając organizm do używania tego naturalnego słodzika brzozowego, można całkowicie wyeliminować klasyczny, wysokokaloryczny i niezdrowy cukier z diety swojej i domowników. Warto pamiętać jednak, by ksylitol wprowadzać do menu powoli - oswajając układ pokarmowy z nowym rodzajem produktu, nie narazimy się niestrawność czy biegunkę. Nowa dieta wpłynie na poprawę samopoczucia, lepszy stan zębów i kości oraz poprawi sylwetkę. Jeśli planujesz oczyszczanie organizmu, rezygnację z niezdrowych produktów i zrzucenie kilku kilogramów – zdecydowanie postaw na dobrej jakości ksylitol. Sklep Sunme oferuje wysokiej klasy cukier brzozowy w porcjach, jakich potrzebujesz: na początek mniejszych 250-gramowych, a następnie większych; w pół- i kilogramowych opakowaniach.