• Orzechy Pecan (Pekan)

Orzechy pecan - wyglądem zbliżone do orzechów włoskich i niezwykle popularne w Ameryce, zyskują rosnące znaczenie również na naszym kontynencie. Docenione za doskonałe wartości smakowe, odżywcze i zdrowotne, są częstym gościem w domach wegetarian i miłośników diety roślinnej, sportowców i amatorów zdrowej kuchni. Stosunkowo miękkie, o delikatnym, pozbawionym goryczki, nieco słodkim i maślanym smaku, szybko zaspokajają głód i przynoszą uczucie sytości na długo. Dlatego stanowią świetną przekąskę między posiłkami, w pracy, na siłowni i podczas długiej wycieczki.

Orzechy pekan – moc wartości, witamin i minerałów

Orzechy pekan obfitują w wartości odżywcze i składniki o dobroczynnym wpływie na organizm. Już niewielka ich ilość wystarczy, by dostarczyć sobie wielu cennych związków. W 100 gramach owoców orzesznika jadalnego o wartości 691 kcal znajdziemy:

  • 9,2 g białka, 72 g tłuszczu, 13,9 g węglowodanów, 9,6 g błonnika pokarmowego,
  • makro i mikroelementy, jak: żelazo (2,5 mg), fosfor (277 mg), magnez (121 mg), potas (410 mg), cynk (4,5 mg), mangan (4,5 mg), a także selen, wapń oraz miedź,
  • 0,7 mg witaminy B1, 0,9 mg kwasu pantotenowego,1,4 mg witaminy E, a także cholinę, witaminę B2, B3, B5, B6, A, D, K i kwas foliowy. 

Włączając orzechy pekan na stałe do swojej diety, możemy spodziewać się korzystniejszego samopoczucia i zauważalnej poprawy funkcji mózgu, lepszej pamięci i koncentracji. Zawarte w tej przekąsce substancje bardzo dobrze wpływają na serce, łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, obniżają poziom cholesterolu i zmniejszają utratę masy kostnej. Ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, łagodzą stany zapalne w organizmie i stanowią doskonałą profilaktykę przeciwnowotworową. Do tego poprawiają stan włosów i skóry i zwiększają przemianę materii. Biorą też udział w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi, dlatego są pożądanym składnikiem diety cukrzyków. Powinny je też spożywać osoby zmagające się z osteoporozą, orzechy pekan zmniejszają utratę masy kostnej, a nawet powodują jej przyrost. 


Orzechy pekan - superprzekąska i dodatek do ciast 


Orzechy pekan to wartościowa przekąska, którą zabierzesz ze sobą do szkoły, pracy i na siłownię. Szybko zaspokoją pierwszy głód i zapewnią sytość na długi czas, jednocześnie chroniąc przed sięganiem po niezdrowe, wysokokaloryczne chrupki i słodycze. Choć najlepiej zjadać je na surowo prosto z paczki, są też doskonałym dodatkiem do deserów, ciast i ciasteczek oraz wybornym składnikiem sałatek na zimno i ciepłych wytrawnych dań. W kraju pochodzenia orzeszków pekan – Ameryce – używa się ich nawet do pieczenia tradycyjnych tart Święto Dziękczynienia i tworzenia wyjątkowych, oryginalnych orleańskich pralin. Warto pamiętać, by po otwarciu opakowania ponownie szczelnie je zamknąć i umieścić w lodówce.