• Ziarna słonecznika

Ziarna słonecznika to jedna z bardziej popularnych przekąsek. Chrupiemy je często i równie chętnie dodajemy do sałatek, pieczywa i ciasteczek. I bardzo dobrze, bo obfitują w ważne dla zdrowia witaminy, minerały i składniki odżywcze. Sięgając po łuskany słonecznik, warto wybierać ten najwyższej jakości, bez dodatku soli i olejów do smażenia – taki, jaki znajdziesz w naszym sklepie. Korzystając z dobrodziejstw natury, dostarczymy sobie wszystkiego, co najwartościowsze, usprawnimy funkcjonowanie całego ciała, zwiększymy odporność, poprawimy samopoczucie i polepszymy kondycję. A przy okazji – sprawimy sobie mnóstwo przyjemności na co dzień.

Niepozorne ziarna słonecznika o wielkiej mocy 


Ziarno słonecznika– niepozorne i malutkie - to skarbnica łatwo przyswajalnych wartości, mnóstwa witamin, makro i mikroelementów, wyjątkowych kwasów tłuszczowych i antyoksydantów. Regularnie spożywając te niewielkie ziarenka, wzmocnimy układ immunologiczny i uchronimy się przed infekcjami, uregulujemy poziom cholesterolu we krwi i poprawimy przemianę materii. Wysoka zawartość wapnia w przekąsce pozwoli wzmocnić zęby i kości, a duża ilość błonnika – usprawnić pracę przewodu pokarmowego. Ziarna słonecznika są jednym z najpoważniejszych źródeł witaminy E w diecie, dlatego ich spożywanie przynosi korzyści w postaci lepszego funkcjonowania układu rozrodczego, wspiera organizm kobiety w przebiegu ciąży, zwiększa wydolność mięśni, usprawnia wzrok, odmładza ciało i poprawia kondycję skóry. 


Ziarna słonecznika w diecie i w Twojej kuchni


Ziarna słonecznika to produkt stosunkowo kaloryczny – w 100 gramach znajdziemy aż 584 kcal, dlatego osoby na diecie redukcyjnej i zagrożone nadwagą powinny ostrożnie używać tych ziaren w swojej diecie. Ponieważ ma jednak niewielki indeks glikemiczny i całkiem sporo błonnika, umiarkowanie stosowany, przyniesie korzyści również figurze. Słonecznik jest dość syty, dlatego niewielka garść utrzyma w ryzach apetyt, szczególnie na niezdrowe przekąski i słodycze. Najlepiej będzie zjadać go na surowo prosto z paczki jako wartościową przegryzkę bądź dodawać do porannego musli czy wieczornej sałatki. To świetny składnik ciast i deserów, baza pod słonecznikowe masła i pasty oraz wegańskie smarowidła. Prażone ziarno słonecznika owyrazistym smaku i aromacie, jakie samodzielnie przygotujesz w swojej kuchni, będzie doskonałym dodatkiem do kasz, potraw z ryżu i kremowych, gęstych zup, a także panierek i smakowitych dekoracyjnych posypek. Z uwagi na wysokie stężenie tłuszczów, ziarna słonecznika najlepiej będzie przechowywać w lodówce.