• Sezam czarny, sezam biały i BIO

Malutkie niepozorne sezamowe ziarenka o orzechowym smaku to prawdziwy odżywczy skarb o niemal leczniczych właściwościach. Sezam- chętnie stosowany w medycynie, kosmetyce i kuchni – posiada ogromną liczbę zalet i właściwości o niezwykle korzystnym działaniu na organizm. Uzupełnia niedobory, chroni układ nerwowy, trawienny i krążenia, wzmacnia mechanizmy immunologiczne, a przy tym jest cudownie pyszny i łatwy w zastosowaniu w kuchni. Sezam włączony do jadłospisu czyni cuda, szybko się o tym przekonasz, wybierając nasze wysokiej jakości produkty – sezam czarny, biały oraz w wersji BIO.

Sezam to bogate źródło odżywczych wartości


Sezam jest produktem o bardzo dużej ilości niezwykle korzystnych dla zdrowia substancji. Już w 100 gramach tego ziarna znajduje się 573 kcal, 18 gram białka, 12 g błonnika oraz 11 g węglowodanów. A niemal 50 proc. składu sezamu to tłuszcze o korzystnym działaniu – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega -6 i omega -9 (wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej) oraz tłuszcz oleinowy (obniżający poziom „złego” i podnoszący poziom „dobrego” cholesterolu). Ziarna sezamu to raj dla wegan i osób z nietolerancją mleka i jego przetworów - już 100 gram ziaren dostarczy nam tyle wapnia co ponad 3 szklanki mleka, czyli 975 g. Ponadto w składzie produktu znajdziemy też:

  • 629 mg fosforu,
  • 351 mg magnezu, 
  • 14.5 mg żelaza,
  • 7.75 mg cynku,
  • 4 mg miedzi,
  • 2.5 mg manganu, 

czyli niemal tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te składniki. Sezam biały i czarny to również lecytyna usprawniająca pamięć i koncentrację, przeciwutleniacze: sezamol i sezaminol – usuwające wolne rodniki, działające przeciwzapalnie i antynowotworowo oraz wspierające układ immunologiczny, lignany - pomagające utrzymać równowagę hormonalną w organizmie czy tryptofan – strażnik dobrego samopoczucia i rytmu dobowego.


Sezam biały i czarny – skarb w Twojej kuchni

Ziarna sezamu mają niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno lecznicze, jak i wzmacniające, czy po prostu – podnoszące smak i jakość dań i potraw. Sezam czarny i biały doskonale sprawdzą się jako posypka do pieczeni, bułeczek, deserów i ciast, składnik naleśników czy dań jednogarnkowych. W diecie osób uczulonych na gluten zastąpi tartą bułkę w roli panierki do kotletów, a uprażony i zmiksowany utworzy jedwabistą, niezwykle aromatyczną pastę zwaną tahini. To świetne smarowidło na krakersy i kanapki, ale również wyborny dodatek do hummusu i baza pod prawdziwy turecki przysmak – chałwę. Odrobina kakao, miodu i tahini pozwoli nam stworzyć w zaciszu własnej kuchni, pyszny, pełnowartościowy krem, który podbije serca domowników, szczególnie tych najmłodszych.