• Sezam czarny, sezam biały i BIO

Malutkie niepozorne sezamowe ziarenka o orzechowym smaku to prawdziwy odżywczy skarb o niemal leczniczych właściwościach. Sezam- chętnie stosowany w medycynie, kosmetyce i kuchni – posiada ogromną liczbę zalet i właściwości o niezwykle korzystnym działaniu na organizm. Uzupełnia niedobory, chroni układ nerwowy, trawienny i krążenia, wzmacnia mechanizmy immunologiczne, a przy tym jest cudownie pyszny i łatwy w zastosowaniu w kuchni. Sezam włączony do jadłospisu czyni cuda, szybko się o tym przekonasz, wybierając nasze wysokiej jakości produkty – sezam czarny, biały oraz w wersji BIO.

Sezam biały 1 kg
Sezam biały 1 kg
Produkt niedostępny
Sezam biały 250 gram
Produkt niedostępny
Sezam czarny 0,5 kg
Sezam czarny 0,5 kg
Produkt niedostępny
Sezam czarny 1 kg
Sezam czarny 1 kg
Produkt niedostępny
Sezam biały 5 kg
Sezam biały 5 kg
Produkt niedostępny
Sezam biały 0,5 kg
Sezam biały 0,5 kg
Produkt niedostępny
Sezam czarny 0,25 kg
Sezam czarny 0,25 kg
Produkt niedostępny
Sezam biały prażony 250 gram
Sezam biały prażony 250 gram
Produkt niedostępny
Sezam biały prażony 500 gram
Sezam biały prażony 500 gram
Produkt niedostępny
Sezam biały prażony 1 kg
Sezam biały prażony 1 kg
Produkt niedostępny

Sezam to bogate źródło odżywczych wartości


Sezam jest produktem o bardzo dużej ilości niezwykle korzystnych dla zdrowia substancji. Już w 100 gramach tego ziarna znajduje się 573 kcal, 18 gram białka, 12 g błonnika oraz 11 g węglowodanów. A niemal 50 proc. składu sezamu to tłuszcze o korzystnym działaniu – przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe: omega-3, omega -6 i omega -9 (wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej) oraz tłuszcz oleinowy (obniżający poziom „złego” i podnoszący poziom „dobrego” cholesterolu). Ziarna sezamu to raj dla wegan i osób z nietolerancją mleka i jego przetworów - już 100 gram ziaren dostarczy nam tyle wapnia co ponad 3 szklanki mleka, czyli 975 g. Ponadto w składzie produktu znajdziemy też:

  • 629 mg fosforu,
  • 351 mg magnezu, 
  • 14.5 mg żelaza,
  • 7.75 mg cynku,
  • 4 mg miedzi,
  • 2.5 mg manganu, 

czyli niemal tyle, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na te składniki. Sezam biały i czarny to również lecytyna usprawniająca pamięć i koncentrację, przeciwutleniacze: sezamol i sezaminol – usuwające wolne rodniki, działające przeciwzapalnie i antynowotworowo oraz wspierające układ immunologiczny, lignany - pomagające utrzymać równowagę hormonalną w organizmie czy tryptofan – strażnik dobrego samopoczucia i rytmu dobowego.


Sezam biały i czarny – skarb w Twojej kuchni

Ziarna sezamu mają niezwykle szerokie zastosowanie, zarówno lecznicze, jak i wzmacniające, czy po prostu – podnoszące smak i jakość dań i potraw. Sezam czarny i biały doskonale sprawdzą się jako posypka do pieczeni, bułeczek, deserów i ciast, składnik naleśników czy dań jednogarnkowych. W diecie osób uczulonych na gluten zastąpi tartą bułkę w roli panierki do kotletów, a uprażony i zmiksowany utworzy jedwabistą, niezwykle aromatyczną pastę zwaną tahini. To świetne smarowidło na krakersy i kanapki, ale również wyborny dodatek do hummusu i baza pod prawdziwy turecki przysmak – chałwę. Odrobina kakao, miodu i tahini pozwoli nam stworzyć w zaciszu własnej kuchni, pyszny, pełnowartościowy krem, który podbije serca domowników, szczególnie tych najmłodszych.