• Daktyle suszone

Daktyle suszone są prawdziwą kopalnią łatwo przyswajalnych węglowodanów, witamin i minerałów. Są szczególnie cenione przez sportowców, budzą zachwyt dzieci i rodziców. Sięgają po nie miłośnicy słodkości, którzy pragną zdrowo się odżywiać, nie rezygnując jednocześnie z pełnych słodyczy przysmaków. Miękkie i delikatne, słodkie niczym miód, stanowią świetną bazę pod syropy i są doskonałą alternatywą dla niezdrowego cukru białego. Daktyle z powodzeniem poradzą sobie z osłodzeniem dań, odżywczych owsianek, a nawet batoników i domowej roboty wypieków.

Daktyle suszone to źródło energii i witalności

 Daktyle suszone to doskonałe źródło witamin i minerałów oraz cukrów prostych. Szybko uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach, koją nerwy i działają antydepresyjnie. Dlatego szczególnie polecane są osobom aktywnym i uprawiającym intensywne treningi i zestresowanym oraz wyczerpanym psychicznie. Z uwagi na swoje właściwości alkalizujące daktyle są fantastyczną odtrutką dla zakwaszonego organizmu i doskonałym środkiem udrażniającym przewód pokarmowy oraz łagodzącym problemy jelitowe. Chronią przed miażdżycą, poprawiając profil lipidowy, wzmacniają serce i układ krążenia i znacznie zmniejszają ryzyko udaru mózgu czy zawału serca. Już niewielka ilość tych pysznych owoców dostarczy nam całkiem sporą dawkę błonnika, witamin takich jak: C, B6, A, E, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz minerałów, takich jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk.   

Daktyle do napojów, potraw, ciast i deserów 

Daktyle same w sobie stanowią doskonałą słodką przekąskę, z powodzeniem zastępując cukierki i batoniki. Ich niezwykła miękkość, nieco karmelowy smak, delikatność i intensywna słodycz powodują, że po daktyle suszone chętnie sięgają nawet zagorzali miłośnicy klasycznych delikatesów. Są świetną alternatywą dla sklepowych słodyczy dla osób, które chcą zdrowo jeść i dla świadomych rodziców, którzy niechętnie godzą się na obecność w diecie maluchów nadmiernych ilości cukru. Przy odrobinie fantazji i nieco kulinarnej wiedzy z daktyli udaje się wyczarować naprawdę sporo wyjątkowych potraw i cudownych dań. Pyszne, słodkie daktyle to:

  • doskonały zamiennik cukru do potraw i napojów,
  • surowiec do produkcji syropu daktylowego,
  • zdrowy i smaczny dodatek do musli, sałatek, mlecznych zup i kaszek,
  • podstawowy surowiec – baza do tworzenia batoników, kulek mocy i crunchy,
  • składnik smarowideł, dżemów i słodkich past,
  • zdrowa, dodająca energii i regenerująca przekąska na co dzień.

Wybierając daktyle suszone warto zwrócić szczególną uwagę na ich wysoką jakość i pochodzenie – tylko ze sprawdzonych źródeł. Takie są produkty oferowane w naszym sklepie – wysokiej klasy, pełnowartościowe, poddane wymagającym kontrolom jakościowym. W Sunme znajdziesz daktyle w małych, 250-gramowych opakowaniach – idealne do pracy, szkoły i na wędrówkę oraz większe, 0,5- i kilogramowe paczki, dzięki którym przygotujesz zdrowe i sycące słodycze i dania w zaciszu własnej kuchni.