• Chipsy bananowe

Chips z bananów jest doskonałym połączeniem cudownej słodyczy dojrzałego owocu, niezwykłej ilości wartości odżywczych i nadzwyczajnej chrupkości tradycyjnych przekąsek. To świetna alternatywa dla klasycznych ziemniaczanych chipsów i sposób na uzupełnienie diety w składniki mineralne, takie jak potas, wapń i magnez. Chipsy bananowe dodasz do porannego musli, czy podwieczorku, zabierzesz ze sobą do szkoły, pracy i na wycieczkę. To szczególnie dobry sposób na zaspokojenie nagłego głodu i alternatywa dla tradycyjnych słodkości.

Chipsy bananowe – bogactwo witamin i minerałów

Chipsy bananowe, które powstają przez suszenie plastrów bananów, zawierają wszystkie wartości odżywcze dojrzałych owoców i to zwielokrotnione. Poza witaminą C, która częściowo utleni się podczas wypiekania, w chipsach z banana znajdziemy głównie:

  • 3 razy więcej potasu, magnezu, fosforu i wapnia niż w świeżych owocach,
  • spore ilości błonnika pokarmowego,
  • żelazo,
  • witaminy A, z grupy B (głównie Wit. B6), D, E i K,
  • serotoninę – czyli tzw. „hormon szczęścia”,
  • niemal 60 proc. łatwo przyswajalnych węglowodanów.

Z uwagi na zawartość składników odżywczych chipsy bananowe okażą się najlepszym wyborem dla osób o osłabionym nastroju, zmęczonych i zestresowanych, cierpiących z powodu bezsenności. Polecane są wszystkim tym, którzy pracują umysłowo. To świetne remedium na skurcze mięśni, nadciśnienie i chwilową utratę formy dla miłośników aktywnego stylu życia oraz doskonały sposób na zastąpienie zdrowszą alternatywą niezdrowych nawyków codziennego sięgania po słodycze i tłuste przekąski. 


Chips z bananów – zdrowa przekąska i dodatek do potraw


Chipsy bananowe będą najlepiej smakować wprost z paczki, zabrane w torebce do pracy, plecaku na wędrówkę czy śniadaniówce do szkoły. Doskonale zastąpią słodycze i będą doskonałym sposobem, by „wytrzymać do obiadu”. Z uwagi na smak i zawartość wielu cennych składników przekąskę wykorzystamy w kuchni do dekoracji posiłków i wzbogacania smaku dań. Pokruszone chipsy bananowe będą doskonale smakować w domowych batonikach, musli czy jogurcie, jako podkład pod sernik czy dekoracja lodowego deseru. W sproszkowanej formie użyjemy ich do serwowania przepysznych koktajli i sosów oraz jako wybornej pudrowej posypki do ciast i ciasteczek.