• Orzechy nerkowca - łuskane, całe, prażone

Orzechy nerkowca - owoce nanercza zachodniego, wiecznie zielonego drzewa rodem z brazylijskich lasów deszczowych - to jedne z najsmaczniejszych orzechów świata, słodkawe, odrobinę migdałowe i stosunkowo miękkie o nieco jedwabistej strukturze. Te pyszne orzechy to również drogocenne źródło wartości odżywczych, witamin i minerałów. Szczególnie istotne w diecie wegan i wegetarian oraz osób zmagających się z nietolerancjami pokarmowymi produktów mlecznych, jako doskonałe źródła białka. Świetna przekąska, dodatek do ciast, musli i deserów oraz baza do kremów, past i do produkcji mleka roślinnego.

Orzechy nerkowca – białko, witaminy i minerały 

Orzechy nerkowca zawierają szereg cennych wartości odżywczych oraz zdrowotnych. Znajdziemy tu m.in:

  • minerały: cynk, fosfor, magnez, potas, sód, miedź, żelazo, selen oraz wapń,
  • witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy) oraz E, C i K,
  • fitosterole,
  • przeciwutleniacze,
  • 43 g tłuszczu w 100 g orzeszków, w tym kwasy omega-3 i omega-6,
  • 18,2 g białka.

Włączenie nerkowców do diety daje bardzo korzystne efekty zdrowotne. Jak pokazują badania orzechy nanercza zachodniego spożywane regularnie:

  • chronią przed rozwojem cukrzycy typu 2;
  • obniżają ciśnienie tętnicze krwi;
  • wspierają serce i pracę układu krwionośnego, chroniąc przed zawałem;
  • zwiększają przemianę materii i pomagają w zrzuceniu nadwagi;
  • wspierają układ nerwowy redukując stres, poprawiają pamięć i koncentrację;
  • zmniejszają apetyt;
  • podnoszą poziom serotoniny w organizmie polepszając samopoczucie;
  • pozytywnie wpływają na wygląd włosów i paznokci.

Nerkowce to świetna przekąska i dodatek do potraw

Orzechy nerkowca smakują w każdej postaci – surowe i prażone, solone i doprawione przyprawami, ze słodką polewą czy gorzką czekoladą. W Sunme znajdziesz je zarówno w opakowaniach 250-gramowych, świetnych do pracy, szkoły i na wycieczkę, jak i w dużych paczkach do 5 kg - w całości, poruszone i w zestawach dodatków do przygotowania pysznych ciast. Z uwagi na zachowanie pełni wartości odżywczych najkorzystniej będzie zjeść je na surowo, jako przystawkę bądź przekąskę między posiłkami. Dobrze sprawdzą się dodane do musli czy śniadaniowej kaszki, jako bakalie do ciast i babeczek czy składnik odżywczych ciepłych dań i zimnych sałatek. Zmielenie orzechów nerkowca spowoduje, że otrzymamy szybko fantastyczne masło o wybornym smaku (do makaronu, ciasta i na kanapkę), a zmiksowanie ich z wodą to doskonały sposób na odżywcze roślinne mleko. W kuchni wegańskiej nerkowce świetnie zastępują serki, sery, bazy pod gęste, pożywne koktajle a’la jogurtowe musy.