• Mąka lniana

Mąka lniana to nic innego jak rozdrobnione, odtłuszczone ziarno lnu brązowego. Szczególnie bogata w wartości odżywcze, a przez niektórych uznawana za najbardziej wartościową z mąk, znajduje szerokie zastosowanie w dietach diabetyków, ketogenicznych, wykluczających i wegańskich. Dzięki swoim właściwościom kleistym świetnie zastępuje jajko w potrawach, pozwala na zagęszczanie dań, kotlecików i ciast bez użycia glutenu i nadaje sprężystości wypiekom. Jest przy tym prawdziwą kopalnią witamin, składników odżywczych i minerałów.

Mąka lniana – zmielone ziarna o niezwykłej mocy

Mąka lniana otrzymywana z rozdrobnionych ziaren lnu to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dzięki wysokiemu udziałowi błonnika i związków śluzowych – reguluje pracę przewodu pokarmowego, działa osłonowo na błonę żołądka i jelit oraz obniża poziom cholesterolu we krwi. Zawarte w nasionach lnu lignany mają korzystny wpływ na gospodarkę hormonalną kobiet i wpływają na poprawę masy kostnej i doskonały wygląd skóry. Mąka lniana to również bogactwo minerałów, takich jak: wapń, magnez, cynk, żelazo, miedź i chrom oraz witamin, zwłaszcza E i z grupy B. 

Mąka lniana w kuchni - nie tylko dla alergików

Maka lniana to produkt przeznaczony bez wyjątku dla każdego, a jej włączenie do diety szybko poprawia zdrowie, samopoczucie, możliwości umysłowe oraz wygląd włosów, skóry i paznokci. Ponieważ nie zawiera glutenu, a w jej składzie znajdziemy rzadkie śluzy, jest szczególnie cennym składnikiem diety osób z nietolerancjami pokarmowymi. Świetnie sprawdza się jako:

  • bezglutenowa panierka do falafeli i kotletów, ryb i smażonych warzyw,
  • zagęstnik do zup, sosów, lodów i koktajli,
  • dodatek do sałatek, musli, jogurtów,
  • składnik wiążący do chleba i ciast z mąki bezglutenowej,
  • dodatek do naleśników,
  • składnik deserów typu suflet, kisiel, budyń,
  • aromatyczna posypka.