• Maka orkiszowa

Mąka orkiszowa wytwarzana jest ziaren orkiszu, starożytnej odmiany niezwykle odżywczej pszenicy o bogatym składzie. Obfituje w spore ilości witamin A, E, K oraz z grupy B, łatwo przyswajalne białka, błonnik, makro- i mikroelementy oraz szereg związków aktywnych, dlatego jest doskonałym wyborem dla miłośników wysokiej jakości pieczywa, ciast, makaronów, pierogów i klusek. Pierwszej klasy gluten zawarty w orkiszu powoduje, że mąka z tego ziarna jest łatwiejsza do strawienia, a wartości odżywcze są doskonale wchłaniane przez organizm. Delikatny, nieco orzechowy, przyjemny smak sprawia, że mąka orkiszowa sprawdzi się w większości kuchennych zastosowań.

Niezwykłe wartości odżywcze mąki orkiszowej 

Mąka orkiszowa ma niezwykle dobroczynny wpływ na organizm i świetnie sprawdza się jako zamiennik mąki pszennej. Bez kłopotu – i zawsze z pożytkiem dla zdrowia - użyjemy jej w każdym przepisie, w którym występuje zwykła „wrocławska”, „tortowa” czy „luksusowa”. Nasze ciasta i pieczywa nabiorą przy tym ciekawszego, nieco nugatowego zabarwienia oraz głębszego i słodszego smaku bez utraty pożądanej sprężystości. W ten sposób dostarczymy też organizmowi dużych ilości białka, w tym egzogennych aminokwasów – lizyny i metioniny, sporo manganu, fosforu, magnezu, cynku, żelaza i witaminy B3, fitosteroli zdolnych do obniżania poziomu cholesterolu oraz rodanidu – związku o działaniu naturalnego antybiotyku. Ten rzadki związek to prawdziwy skarb – działa przeciwzapalnie i antyalergicznie, blokuje rozwój komórek nowotworowych, wzmacnia system immunologiczny organizmu i aktywizuje komórki nerwowe. Mąka orkiszowa cechuje się też dużą zawartością krzemionki, która wzmacnia włosy i paznokcie i wpływa na przyspieszenie przemiany materii.  

Mąka orkiszowa pełnoziarnista i biała typu 630

W naszej ofercie znalazła się zarówno mąka orkiszowa pełnoziarnista (typ 1850), jak i biała (typ 630) – obie o bardzo szerokim zastosowaniu spożywczym i całej gamie cennych wartości odżywczych. O ile ciemna, pełnoziarnista mąka niepozbawiona otrąb doskonale sprawdzi się podczas wypieku razowego chleba, pełnoziarnistych krakersów i ciast, biała będzie świetnym wyborem, jeśli planujemy na śniadanie naleśniki czy mleczne bułeczki, a na podwieczorek delikatne maślane babeczki. Kruche, subtelne w smaku jasne wypieki z pewnością przypadną do gustu dzieciom, a produkty z mąki pełnoziarnistej – osobom na diecie pragnącym zrzucić kilka kilogramów. Produkty z lekkiej, oczyszczonej mąki orkiszowej rekomendowane są szczególnie osobom o wrażliwym układzie pokarmowym, w okresie choroby i rekonwalescencji oraz rodzicom niemowląt do rozszerzania diety maluchów.