• Kasza jaglana, ekspandowana, bezglutenowa

Kasza jaglana – „królowa kasz”, znana i ceniona już 4000 lat temu z uwagi na wysoką zawartość białka, witamin i minerałów. To łuskane ziarno prosa stanowi doskonałą alternatywę dla ryżu, ziemniaków i chleba i jest doskonałym dodatkiem do potraw oraz bazą wielu z nich. Niezwykłe bogactwo składników mineralnych, znacznie przekraczające ich zawartość w innych kaszach i ziarnach czyni z kaszy jaglanej prawdziwą „odżywczą bombę” i jeden z najbardziej pożądanych produktów zbożowych na świecie. Nic dziwnego, że spotykamy ją w rozmaitych odsłonach – w postaci ziaren, kaszek, płatków, mąk i w wersji ekspandowanej.

Kasza jaglana – samo zdrowie dla każdego

Kasza jaglana to przede wszystkim dużo łatwo przyswajalnego białka, bo niemal 11 gramów na 100 g produktu, mało skrobi i pokaźna porcja witamin z grupy B i E, lecytyny oraz minerałów. Znajdziemy tu:

  • cenne aminokwasy: leucynę, metioninę i izoleucynę,
  • związki mineralne takie jak fosfor, magnez, żelazo, cynk, miedź, mangan czy krzem,
  • antyoksydanty - substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki,
  • witaminy, jak: tiaminę, ryboflawinę, pirydoksynę i kwas pantotenowy, 
  • oraz całkiem sporo błonnika.

Wszystko to sprawia, że włączając jagły na stałe do swojego jadłospisu, możemy liczyć na znaczną poprawę samopoczucia i wyglądu. Poprawi się nasz stan włosów, załagodzą się dolegliwości przewodu pokarmowego, poziom cukru w organizmie ustabilizuje się, a cholesterolu zmniejszy. Jedząc kaszę jaglana, możemy liczyć na poprawę pamięci i koncentracji, a nawet złagodzenie stanów depresyjnych i obniżonego nastroju. Dietetycy polecają jagłę przy redukcji, poniewaz kasza ta, wprowadzona do jadłospisu jako zamiennik puree, frytek czy makaronów z sosem, ułatwia systematyczną utratę zbędnych kilogramów. Ponieważ jagły to także kasza bezglutenowa, z powodzeniem spożywana może być przez osoby na diecie wykluczającej, chore na celiakię oraz niemowlęta i małe dzieci. 

Kasza jaglana to prawdziwy skarb w Twojej kuchni

Kaszę jaglana wykorzystasz na setki sposobów, o których Ci się nawet nie śniło. Po ugotowaniu będzie bazą dla sałatek, odżywczych śniadań i pysznych obiadów. Zmiksowana posłuży do stworzenia wyjątkowego bezmlecznego budyniu i z powodzeniem zastąpi pełne glutenu mąki do tortów, ciast i ciasteczek. Kasza jaglana to doskonała baza pod wszelkiego rodzaju farsze – na słono i słodko, a nawet roślinne mleka, koktajle, kleiki i galaretki. Sprawdzi się jako wyjątkowy deser z owocami czy składnik wegetariańskich i wegańskich kotlecików i burgerów. Równie wartościowym zbożem w menu będzie ekspandowana kasza jaglana – poddana obróbce ciśnieniowej i termicznej, powodującej nadmuchanie ziaren – która bez utraty cennych wartości odżywczych surowej kaszy przyspieszy przygotowanie pożywnego śniadania czy podwieczorku, będzie doskonałym składnikiem wyjątkowych piankowych delicji, efektowną posypką i dodatkiem do każdego dania.