• Migdały

Migdały – nasiona owoców migdałowca, niepozorne ziarenka o wielkiej mocy odżywczej, znane i cenione już w czasach starożytnych. Te drobne nasiona, powszechnie i błędnie uznawane za orzechy, to w istocie pełne zdrowotnych właściwości pestki, pyszne i delikatne, świetnie sprawdzające się w naszej kuchni i kieszeni - na co dzień. Są doskonałym dodatkiem do wybornych dań i ciast, idealną przekąską między posiłkami i cudownym lekiem na większość dolegliwości. Migdały doskonale uzupełniają niedobory pokarmowe, poprawiają nastrój, zaspokajają głód i umilają wieczór przed telewizorem.

Migdały – przekąska najzdrowsza pod słońcem


Znane i lubiane migdały to cenione źródło wartości odżywczych, witamin i minerałów. Znajdziemy tu spore ilości:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, takich jak: oleinowy, palmitooleinowy, ikozenowy, omega-6;
  • 20 procent białek i łatwo przyswajanych węglowodanów;
  • witaminy: C, z grupy B1, B2, B3, B6, B12, A, D, E;
  • makro i mikroelementy, takie jak: fosfor, wapń, magnez, potas, sód, jod, żelazo, miedź, cynk i mangan.

 

Wszystko to sprawia, że migdały chodzą za jedne z najwartościowszych superfoods na świecie. Już kilka nasionek dziennie sprawia, że łatwiej nam się wyciszyć, odprężyć i poprawić możliwości umysłowe. Dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiej zawartości cukru pozwalają szybko nasycić głód, wspomagając utratę zbędnych kilogramów. 


Świetny dodatek w kuchni, pracy i na siłowni 


W kuchni migdały są wprost niezastąpionym dodatkiem do popularnych dań i doskonale sprawdzają się w roli zdrowej dekoracji sałatek, pieczeni, deserów, tortów i ciasteczek. Tutaj doskonale wypadają blanszowane migdały – nasiona białe i delikatne, pozbawione brązowej skórki. W takiej wersji są nie tylko, po prostu ładniejsze, ale i dla wielu osób smaczniejsze – łagodniejsze, gładsze i pozbawione gorzkawego posmaku. Przydadzą się do przyrządzenia koktajli i jako posypka, a w postaci zmielonej - nawet jako mąka do ciast i naleśników oraz składnik zdrowego, domowego marcepanu. Warto pamiętać jednak, że najwięcej wartości odżywczych mają migdały zjedzone na surowo, dlatego miej je zawsze przy sobie w pracy i na wycieczce. W małych torebeczkach zmieszczą się do aktówki i do plecaka i będą doskonałą przekąską, gdy dopadnie cię chwilowa niemoc czy nieposkromiony głód. 

 

W naszym sklepie znajdziesz najwyższej jakości migdały blanszowane oraz ze skórką, w opakowaniach od 250 gramów do niemal pięciu kilogramów. Ekonomiczne, duże paczki doskonale sprawdzą się nie tylko do kuchennych, lecz także do kosmetycznych zastosowań, a małe torebeczki – jako idealna porcja zdrowia każdego dnia.