• Orzechy włoskie

Orzechy włoskie uchodzą za najzdrowsze orzechy na świecie. Choć zawierają sporą ilość tłuszczu i są wysokokaloryczne, zdecydowanie warto włączyć je na stałe do swojej diety. Już trzy dziennie pokrywają zapotrzebowanie na kwasy omega-3 i szereg korzystnych dla zdrowia substancji: wzmacniających serce, układ odpornościowy i antynowotworowych. Ta naszpikowana zaletami przegryzka najlepiej smakuje na surowo, opłaci się dodawać ją do porannego musli i na kanapkę oraz chrupać wprost z paczki. Dzieciom, które nie przepadają za gorzkawym posmakiem skórki, orzechy włoskie przypadną do gustu „ukryte” w zbożowych ciasteczkach, kremie i granoli.

Orzechy włoskie łuskane – najzdrowsza przekąska


Orzechy włoskie obfitują w zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz sterole roślinne o zbawiennym wpływie na układ krążenia. Są doskonałym źródłem fosforu, żelaza, wapnia, magnezu, potasu oraz cynku, witaminy E, B6 i kwasu foliowego. Wykazują prozdrowotne właściwości wzmacniające niemal cały organizmu i usprawniające pracę większości układów i narządów. I tak na przykład orzechy włoskie:

  • wzmacniają serce i obniżają poziom cholesterolu we krwi oraz jej ciśnienie, działają antymiażdżycowo;  
  • poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, wzmacniają pamięć i koncentrację, poprawiają jakość snu i łagodzą stres;
  • wpływają korzystnie na jakość skóry i włosów, poprawiając ich stan i wygląd;
  • łagodzą dolegliwości żołądkowe, wykazując korzystne działanie bakterio- i grzybobójcze oraz przeciwzapalne;
  • znajdujące się w ziarnach kwasy fenolowy i elagowy mają działanie przeciwnowotworowe, unieszkodliwiając rakotwórcze substancje.

Orzechy włoskie w Twojej kuchni… i łazience


Orzechy włoskie znane są i uprawianie w Europie od dawna, na dużą skalę również w naszym kraju, dlatego to popularny składnik ciast, deserów, pralin i czekoladek. Oprócz dodatku do dań - zarówno słodkich, jak i wytrawnych  - orzechy włoskie łuskaneświetnie nadają się do produkcji roślinnego mleka o wybornym smaku, orzechowego masła, pysznych past, smarowideł i deserów. Drobno pokruszone, sprawdzą się jako panierka, składnik farszu i pasztetów oraz chrupiąca posypka na domowe chleby i bułeczki. Dzięki swoim funkcjom przeciwzapalnym i wysokiej zawartości tłuszczów, witamin i minerałów orzechy włoskieposłużą też jako wartościowy składnik maseczek odżywczych, nawilżających i antytrądzikowych, odżywek do ciała i włosów oraz peelingów. Najlepiej jednak będzie schrupać je prosto z paczki, zastępując odżywczą przekąską popularne chipsy, krakersy czy słodycze.