WYSYŁKA GRATIS przy zamówieniu za min. 150zł
- Strefa klienta
- Koszyk (0)
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
- Kategorie
- Szukaj
-
Jagody goji
Jagody goji – „czerwone diamenty”, „diamenty Wschodu”, „owoce długowieczności” - od niemal 2500 lat stosowane w medycynie chińskiej superowoce o bardzo silnym działaniu prozdrowotnym. Od kilkunastu lat dostępne również w krajach europejskich, gdzie zasłużyły na miano „najzdrowszych owoców świata” dzięki zachwycającym właściwościom: antynowotworowym, antyoksydacyjnym, intensywnie wzmacniającym odporność i obniżającym poziom cukru we krwi. Przy tym owoce te mają apetyczny wygląd i przyjemny, słodkawy, nieco cierpki smak.
Jagody goji – owoce o niezwykłej mocy
Lista zalet owoców goji zdaje się nie mieć końca. Rzadko spotyka się żywność roślinną o równie pokaźnej w składzie liczbie witamin, minerałów, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów i składników o działaniu prozdrowotnym. Jednymi z najcenniejszych składników tego owocu jest pokaźna dawka witaminy C (aż 2500 mg w 100 g wysuszonych jagód goji) oraz kompleks polisacharydowy LBP, który intensywnie stymuluje układ odpornościowy, obniża i reguluje poziom cukru we krwi, a ponadto posiada właściwości przeciwutleniające i – co najistotniejsze - przeciwnowotworowe. Jak pokazują badania, jagody goji również:
- poprawiają pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi,
- obniżają poziom cholesterolu i podnoszą poziom dobrego HDL,
- chronią i wzmacniają narząd wzroku,
- oczyszczają wątrobę z toksyn,
- usprawniają trawienie,
- zwiększają poziom testosteronu,
- poprawiają sen i nocny wypoczynek,
- uspokajają, wyciszają i działają antydepresyjnie,
- zwiększają energię i wydajność sportową,
- wzmacniają stawy i kości,
- wyostrzają umysł, poprawiają koncentrację,
- pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i walce z nadwagą.
Jagody goji jako przekąska i dodatek do potraw
Jagody goji, które w smaku przypominają nieco suszoną żurawinę z dodatkiem delikatnie cierpkiego, pomidorowo-ziołowego posmaku, można spożywać na surowo, jak przekąskę, bezpośrednio z torebki w pracy lub na spacerze. Dobrym pomysłem będzie również dodanie suszonych owoców, wraz z porcją orzechów i nasion, do jogurtu lub musli. Wyczuwalna w smaku wytrawna nuta jagód świetnie skomponuje się też z zupami, ryżem i kaszami, sałatkami i pieczonym mięsem. Gotowane suszone jagody goji to świetna baza pod aromatyczne herbaty i napary czy wyrafinowane w smaku koktajle. Bardziej wprawieni koneserzy przygotują na bazie „diamentów Wschodu” wina, soki i nalewki. Z uwagi na silne działanie owoców na organizm człowieka jagody goji poleca się wprowadzać do diety powoli i nie przekraczać dziennej dawki 5-12 g.