• Jagody goji

Jagody goji – „czerwone diamenty”, „diamenty Wschodu”, „owoce długowieczności” - od niemal 2500 lat stosowane w medycynie chińskiej superowoce o bardzo silnym działaniu prozdrowotnym. Od kilkunastu lat dostępne również w krajach europejskich, gdzie zasłużyły na miano „najzdrowszych owoców świata” dzięki zachwycającym właściwościom: antynowotworowym, antyoksydacyjnym, intensywnie wzmacniającym odporność i obniżającym poziom cukru we krwi. Przy tym owoce te mają apetyczny wygląd i przyjemny, słodkawy, nieco cierpki smak.

Jagody goji – owoce o niezwykłej mocy 

Lista zalet owoców goji zdaje się nie mieć końca. Rzadko spotyka się żywność roślinną o równie pokaźnej w składzie liczbie witamin, minerałów, aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, flawonoidów i składników o działaniu prozdrowotnym. Jednymi z najcenniejszych składników tego owocu jest pokaźna dawka witaminy C (aż 2500 mg w 100 g wysuszonych jagód goji) oraz kompleks polisacharydowy LBP, który intensywnie stymuluje układ odpornościowy, obniża i reguluje poziom cukru we krwi, a ponadto posiada właściwości przeciwutleniające i – co najistotniejsze - przeciwnowotworowe. Jak pokazują badania, jagody goji również:

  • poprawiają pracę serca i ciśnienie tętnicze krwi,
  • obniżają poziom cholesterolu i podnoszą poziom dobrego HDL,
  • chronią i wzmacniają narząd wzroku,
  • oczyszczają wątrobę z toksyn,
  • usprawniają trawienie,
  • zwiększają poziom testosteronu,
  • poprawiają sen i nocny wypoczynek,
  • uspokajają, wyciszają i działają antydepresyjnie,
  • zwiększają energię i wydajność sportową,
  • wzmacniają stawy i kości,
  • wyostrzają umysł, poprawiają koncentrację,
  • pomagają w redukcji tkanki tłuszczowej i walce z nadwagą.

Jagody goji jako przekąska i dodatek do potraw


Jagody goji, które w smaku przypominają nieco suszoną żurawinę z dodatkiem delikatnie cierpkiego, pomidorowo-ziołowego posmaku, można spożywać na surowo, jak przekąskę, bezpośrednio z torebki w pracy lub na spacerze. Dobrym pomysłem będzie również dodanie suszonych owoców, wraz z porcją orzechów i nasion, do jogurtu lub musli. Wyczuwalna w smaku wytrawna nuta jagód świetnie skomponuje się też z zupami, ryżem i kaszami, sałatkami i pieczonym mięsem. Gotowane suszone jagody goji to świetna baza pod aromatyczne herbaty i napary czy wyrafinowane w smaku koktajle. Bardziej wprawieni koneserzy przygotują na bazie „diamentów Wschodu” wina, soki i nalewki. Z uwagi na silne działanie owoców na organizm człowieka jagody goji poleca się wprowadzać do diety powoli i nie przekraczać dziennej dawki 5-12 g.