• Czarnuszka

Czarnuszka – opakowanie do tłoczenia oleju

Czarnuszkę w niewielkich ilościach dodaje się do pieczywa. Chleb i bułki z ziarnami często zawierają słonecznik, pestki dyni, siemię lniane i czarnuszkę. Najlepiej jednak wykorzystać ziarna do tłoczenia oleju na zimno, wtedy nie tracą swoich właściwości. Oferujemy czarnuszkę o różnej gramaturze do pozyskania Złota Faraonów w domowej tłoczni.

Naukowcy potwierdzają, to co wiedzieli już starożytni Egipcjanie – czarnuszka (kminek czarny) pomaga zwalczać wirusy, bakterie i grzyby. Dlatego w piramidach olej wykorzystywano do balsamowania i mumifikowania ciał. Obecnie stosuje się go wspierająco w leczeniu astmy, otyłości, chorób serca i układu krążenia, nerek i wątroby. Olej tłoczony na zimno, niefiltrowany, nieoczyszczany zawiera najwięcej substancji aktywnych i działa stymulująco na odporność.

Kminek czarny stabilizuje gospodarkę hormonalną

Czarnuszka wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwgrzybicze, a także pomaga ustabilizować gospodarkę hormonalną. Przy problemach z hormonami, np. w zaburzeniach pracy tarczycy, często sięga się po zdrową żywność, która wydatnie wspiera odzyskanie równowagi gruczołów dokrewnych.

W sklepie sunme.pl oferujemy wiele artykułów, które warto włączyć do codziennej diety, by przywrócić prawidłowe funkcjonowanie trawienia i narządów wewnętrznych. Polecamy ziarna, nasiona, pestki i orzechy, a także suszone owoce i organiczne przyprawy. Zdrowa żywność to produkty naturalne, bez sztucznych dodatków, o ograniczonej zawartości cukrów i tłuszczy. Agencja Żywności i Leków FDA zakomunikowała, że tego typu artykuły spożywane regularnie, redukują ryzyko chorób lub innych dolegliwości zdrowotnych.

Czarnuszka dba o skórę i ładne włosy

Czarnuszka dostępna w opakowaniu 0,5 lub 1 kg to mnóstwo biotyny, tak potrzebnej w zadbaniu o kondycję skóry, włosów i paznokci. Biotyna z czarnego kminku nie tylko wspomaga kondycję skóry i włosów, ale również korzystnie oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego.

Czarnuszka to prawdziwa skarbnica składników odżywczych! Olej z czarnuszki, a także surowe nasiona zawierają m.in.:

  • Nienasycone kwasy tłuszczowe,
  • Alkaloidy, saponiny, flawonoidy, fitosterole, fosfolipidy,
  • Garbniki,
  • Olejki eteryczne.

Czarnuszkę stosuje się zarówno wewnętrznie – jako składnik diety i zewnętrznie, np. na skórę, włosy czy paznokcie.

Napar z czarnuszki na trądzik

Z rozdrobnionych nasion czarnuszki przygotowuje się napar do spożywania i przemywania podrażnionej skóry. Aby zrobić ten eliksir, bierze się 1 łyżkę zmielonych nasion i zalewa szklanką gorącej wody. Po ok. 30 minutach napar jest gotowy. Spożywa się 2-3 razy dziennie około 100 ml i przemywa twarz z cerą trądzikową.

Czarnuszkę po zmieleniu lub w całych ziarnach dodaje się do rozmaitych sałatek, zup, serów, pieczywa, a nawet tradycyjnego bigosu. Jeśli chodzi o olej z czarnuszki, zaleca się stosowanie wyłącznie bez podgrzewania m.in. do polania sałatek i innych dań serwowanych na zimno lub w temperaturze pokojowej.

Oprócz wyżej wymienionych właściwości prozdrowotnych, nie można zapominać o tym, że czarnuszka pomaga także przy bólach żołądka i niestrawnościach.