• Nasiona chia

Nasiona chia – niepozorne, małe ziarenka tzw. „szałwii hiszpańskiej” o wielkiej mocy odżywczej, które kryją w sobie niezliczone pokłady wartości zdrowotnych. Znane i cenione już przez Azteków i Inków, w ostatnich latach z wielkim impetem powróciły na nasze stoły. I choć próżno doszukiwać się w nich walorów smakowych, jakimi dysponuje większość jadalnych ziaren, dodane do posiłków są prawdziwą skarbnicą zdrowych tłuszczów, witamin i minerałów. Z łatwością – i bez ingerencji w smak potraw – ziarno chia dodasz niemal wszędzie: do jogurtu, koktajlu i zupy, twarożku, naleśników i na kanapkę.

Cudowne chia – nasiona o nadzwyczajnej mocy

Ziarno chia to niemal 20 proc. łatwo przyswajalnego dla człowieka białka, 34 proc. tłuszczu o bardzo wysokim stężeniu omega-3 i omega-6 (z niezwykle korzystnym dla zdrowia stosunkiem obu kwasów) oraz 25 proc. błonnika. Znajdziemy tu spore ilości cennych pierwiastków, takich jak żelazo, magnez, cynk, fosfor, wapń, mangan, miedź, selen, a także witamin E, B1, B3, A. Wszystko to sprawia, że nasiona chia uchodzą za niezwykle cenny i prozdrowotny składnik naszej diety, szczególnie wspierając jadłospisy wegetarian i wegan, uzupełniając je o unikatowe wartości odżywcze. Włączając ziarno chia doswojego menu możemy liczyć na:

  • poprawę trawienia i pracy układu pokarmowego,
  • wzmocnienie serca i układu krążenia,
  • zwiększenie zdolności umysłowych i koncentracji,
  • złagodzenie nastrojów depresyjnych,
  • obniżenie poziomu złego cholesterolu,
  • lepszy wzrok,
  • utratę nadmiernych kilogramów i pomoc w walce z nadwagą,
  • lepszy stan mięśni i kości,
  • ogólną poprawę wydolności oraz zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie.

 

Nasiona chia w kuchni - bogactwo pomysłów i możliwości


Użycie chia w kuchni jest niemal nieograniczone. Prawie niewyczuwalne w smaku i niezwykle ozdobne ziarenka dodasz do każdej potrawy bez wyjątku – napoju i gotowego dania, w postaci posypki na sałatkę bądź efektownych kulek zawieszonych w koktajlu. Z uwagi na wysoką zdolność wiązania cieczy ziarno chia świetnie sprawdza się jako zagęstnik do zup i sosów a zmielone wyjątkowo skutecznie zastępuje surowe jajko w diecie wegan i witarian. Z użyciem mleka roślinnego z nasion da się przygotować budyń i galaretkę, a na bazie świeżych owoców - dżem i pożywną konfiturę. Nasiona chia niezwykle łatwo włączyć do codziennej diety, a przez ogromną większość osób są bardzo dobrze tolerowane. Pamiętajmy jednak, by korzystając z uroków tego wyjątkowego superfood, nie przekraczać dawki 40 gramów dziennie (około 3 łyżeczek) – to porcja optymalna, całkowicie bezpieczna dla zdrowia.