• Orzechy ziemne/orzeszki ziemne

Orzeszki ziemne, czyli popularne fistaszki, to jedne z najchętniej wybieranych przekąsek do chrupania między posiłkami. Są co prawda wysokokaloryczne, ale i obfitują w wartości odżywcze, witaminy i minerały, które sprawiają, że zdecydowanie warto zrobić dla nich miejsce w swojej diecie. Cenione w dietetyce z uwagi na najwyższy udział białka wśród wszystkich orzechów, są doskonałym składnikiem proteinowych odżywek i batonów oraz chętnie wybieranym produktem przez sportowców i kulturystów.

Właściwości odżywcze i zdrowotne fistaszków


Orzeszki ziemne to przede wszystkim bogate źródło aminokwasów (w tym argininy odpowiedzialnej za rozwój masy mięśniowej) oraz rekordowej ilości witamin z grupy B, (głównie B3 i PP) wspomagających układ nerwowy. Fistaszki pełne są wartościowych tłuszczów o właściwościach przeciwmiażdżycowych i wzmacniających pracę serca oraz minerałów: wapnia, żelaza, fosforu, magnezu, potasu, sodu i cynku. Pozwalają regulować poziom cukru w organizmie, przyspieszają przemianę materii, podnoszą poziom serotoniny odpowiedzialnej za dobry nastrój, łagodzą stres oraz poprawiają pamięć i koncentrację. Jak pokazują badania, regularne spożywanie umiarkowanych ilości orzeszków ziemnych dziennie znacząco zmniejsza ryzyko udaru, pomaga obniżyć poziom trójglicerydów i złego cholesterolu oraz zwiększyć ilość dobrego.  


Orzeszki ziemne – popularny składnik diety

Orzeszki ziemne są produktem po który sięgamy nad wyraz często, choć niestety zwykle w postaci prażonej i solonej. Warto więc pamiętać, że naturalne fistaszki, pozbawione dodatków i obróbki, są zdecydowanie korzystniejsze dla zdrowia. Małe opakowanie, jakie znajdziesz w naszym sklepie, będzie idealne do pracy i szkoły, a duża paczka stanie się doskonałą alternatywą dla niezdrowych chipsów w czasie rodzinnego seansu filmowego. Pokruszone orzeszki to świetna baza pod spody do ciast, składnik babeczek i posypka do musli, jogurtów i gęstych koktajli. Zmielone będą stanowić odżywcze smarowidło do kanapek i wafli, składnik past i deserów oraz świetny sos do wybornych surówek i orientalnych sałatek. Niski indeks glikemiczny fistaszków (Ig = 15) oraz spora zawartość błonnika, sprawiają, że są idealnym składnikiem diety osób z insulinoopornością i cukrzyków.