WYSYŁKA GRATIS przy zamówieniu za min. 150zł
- Strefa klienta
- Koszyk (0)
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Cukier trzcinowy
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
- Kategorie
- Szukaj
-
Orzechy brazylijskie
Orzechy brazylijskie, zwane para, to nasiona egzotycznego drzewa – orzesznicy wyniosłej, rosnącej w tropikalnych lasach Amazonii. To wciąż dość rzadki przysmak w naszej diecie, a szkoda, bo to jedne z najzdrowszych orzechów świata, niezwykle bogate w selen, kwasy omega-3 i liczne wartości odżywcze. Już 2 sztuki dziennie wystarczą, by zaspokoić zapotrzebowanie na kluczowe pierwiastki, a cztery – by uzupełnić niedobory rzadkich mikroelementów. Łatwo wziąć je do kieszeni i chrupać w oczekiwaniu na obiad czy kolację. Pokruszone, świetnie sprawdzą się też jako dodatek do wytrawnych dań, a namoczone i zmiksowane – do zagęszczania odżywczych koktajli.
Doskonałe wartości odżywcze i zdrowotne.
Orzechy brazylijskie to wprost niezwykłe bogactwo wartości odżywczych, witamin i minerałów. W 100 gramach orzechów znajdziemy: 14 g białka, 67 g tłuszczu, 12 g węglowodanów i 7.5 g błonnika. A ponadto:
- rekordowo wysokie ilości selenu (103 µg)!,
- bardzo dużą ilość wapnia (160 mg),
- magnez (376 mg),
- potas (659 mg),
- fosfor (725 mg),
- cynk (4,06 mg),
- witaminę E (5,65 mg),
- witaminę C (0,7 mg)
- witaminy z grupy B (głównie: kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, niacyna, wit.B6).
Wszystko to sprawia, że włączając orzechy brazylijskie na stałe do diety możemy liczyć na wiele korzystnych zmian w organizmie, poprawę samopoczucia i wydolności, lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, rozrodczego i hormonalnego.
Orzechy brazylijskie – pyszna superprzekąska
Orzechy brazylijskie najlepsze będą na surowo, zjadane w ten sposób zachowają też pełnię wartości odżywczych. Świetnie smakują na słodko, dodane do owocowych sałatek czy moczone w czekoladowym fondue. Możesz je serwować w wersji wytrawnej – podane wraz z deską oryginalnych serów. Posiekane, będą wartościowym dodatkiem do musli, ciast i farszów, a pieczone – wyborną przystawką do nietuzinkowych potraw. Wyjątkowy smak orzechów doskonale podkreślą pikantne, aromatyczne przyprawy oraz słodkie roślinne i miodowe sosy. W diecie wegańskiej orzechy brazylijskie przydadzą się do wyrobu roślinnego mleka, past do pieczywa, a nawet serów.