• Morwa biała suszona

Morwa biała suszona na herbatę

Morwa biała rośnie w Polsce, a suszone owoce cechuje więcej słodyczy i aromatu, niż świeże. Podczas suszenia nie tracą swoich cennych wartości, a wiele zyskują w oczach smakoszy. Morwa biała rośnie przeważnie w parkach i kwitnie późną wiosną. Drzewa osiągają nawet do 20 metrów, zdobią je różowe lub białe kwiaty i piękne gładkie listowie.

Co ciekawe, miękkie liście morwy to pokarm dla jedwabników (jedwabnik morwowy). Rodzina prządkowatych motyli odżywia się nimi i przerabia na delikatne, ale niezwykle wytrzymałe niteczki, z których tworzy kokony. Naturalny, szlachetny jedwab powstaje więc z miękkich i gładkich liści morwy.

To samo drzewo rodzi owoce, z których zaparza się bardzo smaczną herbatkę. Świeże owoce morwy białej zbiera się jesienią i suszy. Zachowują wszystkie właściwości odżywcze i zyskują głębszy, słodszy smak. Warto spróbować!

Morwa biała suszona 100 gram
Morwa biała suszona 100 gram
Produkt niedostępny
Morwa biała suszona 200 gram
Morwa biała suszona 200 gram
Produkt niedostępny
Morwa biała suszona 500 gram
Morwa biała suszona 500 gram
Produkt niedostępny

Dlaczego jedwabniki odżywiają się tylko liśćmi morwy?

Świeże owoce morwy są nieco mdłe w smaku, może dlatego jedwabniki wybierają miękkie liście? Dla ludzi z morwy białej suszone owoce są zdecydowanie lepsze i na pewno korzystniejsze dla zdrowia.

Morwa jako antyoksydant wykazuje właściwości odmładzające i wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Herbata z morwy białej suszonej wspiera dietę odchudzającą, gdy trzeba zredukować nadmiarowe kilogramy. Wielu naukowców dostrzegło potencjał owoców morwy w leczeniu i profilaktyce, także w chorobach nowotworowych. Poza sporą ilością cukrów owoce zawierają:

  • Flawonoidy,
  • Garbniki,
  • Pektyny,
  • Witaminy i minerały.

Co daje jedzenie morwy?

Morwa biała suszona przyspiesza pracę jelit, pobudza układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga system ochrony wątroby i żołądka. Owoce pozytywnie wpływają na stan skóry, ponieważ morwa zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i witaminę C, a także liczne sole mineralne: fosfor, potas i żelazo. Dzięki tym składnikom morwa biała suszona znajduje się w gronie superfood i zajmuje wysokie miejsce w naszym rankingu zdrowej żywności.

W dodatku, jako jedyny suszony owoc jest bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę