Marzy Ci się piękne, zdrowe i szczupłe ciało, pełne energii i witalności? Pełne blasku włosy, świetlista cera, mocne paznokcie i uda bez śladu cellulitu? To możliwe, nawet dziś, w dobie ogólnodostępnej przetworzonej żywności. Wystarczy ustawić kurs na dobrej jakości produkty o wysokiej wartości odżywczej, pełnej witamin, minerałów, związków aktywnych, enzymów, aminokwasów i dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, czyli nic innego, jak włączenie do swojej diety słynnego superfoods. Jeśli dodatkowo nasz jadłospis stworzymy na bazie lokalnych produktów z bezpiecznych upraw i wysokojakościowych kasz, pełnych minerałów mąk i odżywczych płatków – sukces gwarantowany!

Słynne superfood, czyli o co właściwie chodzi ? 

Jeśli choć trochę interesujesz się zdrowym żywieniem i wciąż pojawiającymi się nowymi zaleceniami dietetycznymi, zapewne nie raz udało Ci się usłyszeć termin superfood. Co to jest, jak dokładnie zdefiniować tego typu produkty? Czy są nimi wyłącznie jasno oznaczone tym terminem na opakowaniu nasiona, zioła i dodatki? Może superfoods to po prostu różnego typu składniki diety o optymalnej wartości odżywczej i ilości minerałów przypadających  na każde 100 kcal produktu? Innymi słowy, to produkty posiadające bardzo wysoki współczynnik tzw. gęstości odżywczej wobec gęstości energetycznej. 

Precyzyjne zdefiniowanie super żywności nie jest takie proste, ale i niepotrzebne, jeśli przyjąć założenie, że do włączenia do swojej diety poszukamy najlepszych dla zdrowia produktów. – wręcz przepełnionych witaminami, makro- i mikroelementami, nafaszerowanych antyoksydantami, flawonoidami, fitosterolami oraz korzystnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, enzymami i proteinami. W dodatku w proporcjach, którym można przypisać właściwości nie tylko odżywcze, ale i prozdrowotne, a nawet lecznicze. I koniecznie naturalnych, bądź w jak najmniejszym stopniu przetworzonych. 

 zurawina

Dlaczego warto regularnie spożywać superfoods?

Superfoods wydaje się być odpowiedzią na dietetyczne wyzwania współczesności. Skrywa bowiem obietnicę zdrowia i witalności w pigułce. Superfooods to termin użyty po raz pierwszy 24 lata temu przez Aarona Mossa w czasopiśmie „Nature Nutrition”, który niemal natychmiast wzbudził zainteresowanie i zasilił zasoby słownictwa publikacji  o tematyce zdrowotnej, dziś bije rekordy popularności. A to za sprawą coraz nowszych odkryć, coraz to silniejszych bomb witaminowo-odżywczych w postaci mało znanych w kulturze zachodniej roślin, nasion, ziół czy przypraw. 

Co powoduje, że warto włączyć do swojej diety superfood? Przykłady korzystnego wpływu na zdrowie tych niezwykłych produktów można mnożyć bez końca. Do najpopularniejszych należą:
  • poprawa wydolności energetycznej organizmu,
  • mniejsza podatność na infekcje i zakażenia,
  • szybszy powrót do zdrowia w przypadku choroby,
  • lepsze samopoczucie i mniejsza skłonność do wahań nastroju,
  • spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
  • silniejsza ochrona przed nowotworami,
  • bieżąca detoksykacja,
  • lepszy metabolizm i szczuplejsza sylwetka.

Rzadkie i unikatowe czy najpopularniejsze superfood?

Brak precyzyjnej definicji superfood sprawia, że do tej kategorii łatwo włączyć zarówno popularne produkty, obecne na naszych stołach na co dzień, jak i rzadkie, a często również bardzo drogie preparaty o przypisywanych im, choć jeszcze niepotwierdzonych badaniami supermocach. Obok znanych, cenionych i sprawdzonych superfoods takich jak sezam, pestki słonecznika, czy dyni, żurawina, jagody goji, morwa i kurkuma pojawiają się intrygujące nowinki „ze świata”, jak mankai, nasiona granatu czy moringa. Oczywiście nie wolno zapominać także o nasionach chia, siemieniu lnianym i komosie.

siemie lniane superfood

Czy warto ekscytować się nowościami rynkowymi, roślinami z najdalszych krańców świata o magnetyzujących, egzotycznie brzmiących nazwach? Nie wiadomo. A to często z powodu nazbyt krótkiej obecności tych nieznanych dotąd superproduktów na rynku. Pewne jest natomiast, że istnieją sprawdzone składniki diety, które są skuteczne i  od lat nie tylko zasilają topowe listy superfoods, ale i ich włączenie do jadłospisu przynosi stuprocentową poprawę zdrowia i witalności, ogólnej kondycji organizmu oraz samopoczucia. 


Najlepsze produkty superfood: lista 2022/2023

Jakie są najwartościowsze i najzdrowsze dla organizmu człowieka superfood? Lista 2022/2023 jest długa i w większości składa się z niekwestionowanych liderów. Na topie znów znalazły się sprawdzone pozycje o potwierdzonej wieloletnimi badaniami skuteczności. Przyjrzyjmy im się nieco bliżej.


  1. Sezam – numer jeden większości list i zestawień najlepszych dla zdrowia składników diety, idealne źródło wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (aż 50 proc. składu!), w tym tłuszczu oleinowego, wysokiej jakości białka, witamin z grupy A, B, E oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i selen. Słynie z właściwości przeciwzapalnych oraz wspomagających pracę serca, układ nerwowy i oddechowy. Doskonały dodatek do ciast, sałatek i koktajli oraz składnik popularnej pasty tahini.
  1. Pestki słonecznikakolejne bogate źródło dobrych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, „witaminy młodości”, minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, kostnego i nerwowego. Pestki słonecznika łatwo dostępne i bardzo popularne, są produktem, który od lat nie opuszcza sezonowych list superfoods, zwyciężając w walce o popularność z rynkowymi nowinkami z dalekich stron. W roku 2023 możemy spodziewać się nawet dominacji w naszych menu powstałego z pestek masła słonecznikowego nad orzechowym.  
  1. Kurkuma – niezwykła przyprawa o wyraźnym żółtym kolorze i orientalnym smaku, o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i spowalniających rozwój nowotworów. Doskonale leczy infekcje grzybicze, bakteryjne i wirusowe, wspiera wątrobę, wspomaga trawienie tłuszczy jest doskonałym źródłem żelaza i witaminy C. Najlepiej spożywać ją ze szczyptą pieprzu. 
  1. Żurawina – bogate źródło witaminy C oraz taniny o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, odkaża gardło i jamę ustną, wspomaga pracę układu pokarmowego, krążenia, a nade wszystko słynie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy. Przy okazji to pyszny owoc wzbogacający walory smakowe wielu potraw.
  1. Siemię lniane – niewielkie ziarenka będące jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 (ponad 60 proc. masy ziarna), lignanów, substancji śluzowych, witamin i minerałów oraz sporych ilości błonnika. Jest znane ze swoich właściwości takich jak regulowanie pracy układu pokarmowego, obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, wspomaganie przyrostu masy kostnej i osłona wątroby. 
  1. Nasiona konopi – dzięki obfitości kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E oraz minerałów (żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu), wspierają zdrowie serca, funkcjonowanie mózgu i utrzymują w doskonałej kondycji układ odpornościowy. Wyjątkowy, lekko orzechowy smak sprawia, że nasiona konopi to prosty i pyszny sposób na zwiększenie wartości odżywczej każdego posiłku. Szczególnie wartościowe okażą się w sałatkach na bazie warzyw krzyżowych. 
  1. Morwa – wyjątkowa roślina pełna witaminy C, witamin z grupy B, mikro- i makroelementów – żelaza, cynku, miedzi, manganu, potasu i wapnia oraz cennych składników aktywnych (alkaloidy, antocyjany, flawonoidy, aminokwasy, kwasy fenolowe). Ceniona z uwagi na zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, regulowania pracy układu pokarmowego, ochrony wątroby oraz silnych właściwości antyoksydacyjnych.
  1. Jagody goji – popularne i cenione superfood, jedne z najzdrowszych owoców świata o doskonałych wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach. Kochamy je z powodu ich dużych zdolności do hamowania rozwoju nowotworów, wzmacniania odporności, a według chińskiej medycyny – nawet możliwości znacznego wydłużania życia spożywających je osób. Są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E oraz pełne silnych przeciwutleniaczy, m.in. likopenu, karotenoidów, luteiny i polisacharydów.  
  1. Pestki dyniprawdziwa witaminowo-mineralna bomba, doskonałe źródło kwasów tłuszczowych i związków aktywnych o działaniu przeciwzapalnym. Obecna w pestkach kurkubitacyjna – unikatowa substancja nieprzyswajalna w przewodzie pokarmowym człowieka, a zabójcza dla pasożytów to doskonałe remedium na zakażenia robakami jelitowymi. Pestki dyni dały się poznać również jako świetny środek na płodność, krążenie, łagodzenie bólów głowy i poprawę nastroju. 
  1. Amarantus – przysmak i źródło siły starożytnych plemion Majów odkryty na fali mody na żywność bezglutenową i wysoko odżywcze zamienniki zbóż zawierających to uczulające białko. Źródło opóźniających procesy starzenia skwalenów i antyoksydantów, imponujących ilości wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu oraz błonnika i białka o wysokiej przyswajalności. 

Lista najpopularniejszych superfods mogłaby być znacznie dłuższa, niż nasze zestawienie 10. najwartościowszych superskładników diety na mijający i najbliższy rok. Wśród pozostałych z pewnością warto będzie zwrócić szczególną uwagę na produkty takie jak:

Czarnuszka roślina zaliczana do superfood

Zrównoważona dieta bogata w superfoods to klucz do dobrego zdrowia

Pamiętajmy, że produkty superfoods są świetnymi składnikami i dodatkami do naszej diety, ale nie zastąpią zrównoważonego jadłospisu, menu bazującego na zdrowych i pełnowartościowych produktach z bezpiecznych biologicznie czystych upraw. Tylko wybierając jak najmniej przetworzone produkty, pełne wartości odżywczych, witamin, minerałów, związków aktywnych, antyoksydantów i enzymów mamy szansę zapewnić sobie zdrowie, szczupłą sylwetkę, świetny wygląd i kondycję, wzmocnić organizm w trakcie choroby i zmniejszyć ryzyko pojawienia się chorób cywilizacyjnych. W dobie wysoko przetworzonej żywności o znikomych wartościach odżywczych kluczem do zdrowia jest to, co naturalne – pełne witamin i minerałów kasze, orzechy, nasiona i przyprawy, sezonowe owoce i lokalne warzywa. Te, które same w sobie, połączone z przetworzonymi produktami z masowej produkcji, można by z czystym sumieniem nazwać superżywnością. 

Zdrowy deser superfood z nasionami chia