
Marzy Ci się piękne, zdrowe i szczupłe ciało, pełne energii i witalności? Pełne blasku włosy, świetlista cera, mocne paznokcie i uda bez śladu cellulitu? To możliwe, nawet dziś, w dobie ogólnodostępnej przetworzonej żywności. Wystarczy ustawić kurs na dobrej jakości produkty o wysokiej wartości odżywczej, pełnej witamin, minerałów, związków aktywnych, enzymów, aminokwasów i dobrych dla zdrowia kwasów tłuszczowych, czyli nic innego, jak włączenie do swojej diety słynnego superfoods. Jeśli dodatkowo nasz jadłospis stworzymy na bazie lokalnych produktów z bezpiecznych upraw i wysokojakościowych kasz, pełnych minerałów mąk i odżywczych płatków – sukces gwarantowany!
Słynne superfood, czyli o co właściwie chodzi ?
Dlaczego warto regularnie spożywać superfoods?
- poprawa wydolności energetycznej organizmu,
- mniejsza podatność na infekcje i zakażenia,
- szybszy powrót do zdrowia w przypadku choroby,
- lepsze samopoczucie i mniejsza skłonność do wahań nastroju,
- spowolnienie procesów starzenia się organizmu,
- silniejsza ochrona przed nowotworami,
- bieżąca detoksykacja,
- lepszy metabolizm i szczuplejsza sylwetka.
Rzadkie i unikatowe czy najpopularniejsze superfood?
Brak precyzyjnej definicji superfood sprawia, że do tej kategorii łatwo włączyć zarówno popularne produkty, obecne na naszych stołach na co dzień, jak i rzadkie, a często również bardzo drogie preparaty o przypisywanych im, choć jeszcze niepotwierdzonych badaniami supermocach. Obok znanych, cenionych i sprawdzonych superfoods takich jak sezam, pestki słonecznika, czy dyni, żurawina, jagody goji, morwa i kurkuma pojawiają się intrygujące nowinki „ze świata”, jak mankai, nasiona granatu czy moringa. Oczywiście nie wolno zapominać także o nasionach chia, siemieniu lnianym i komosie.
Czy warto ekscytować się nowościami rynkowymi, roślinami z najdalszych krańców świata o magnetyzujących, egzotycznie brzmiących nazwach? Nie wiadomo. A to często z powodu nazbyt krótkiej obecności tych nieznanych dotąd superproduktów na rynku. Pewne jest natomiast, że istnieją sprawdzone składniki diety, które są skuteczne i od lat nie tylko zasilają topowe listy superfoods, ale i ich włączenie do jadłospisu przynosi stuprocentową poprawę zdrowia i witalności, ogólnej kondycji organizmu oraz samopoczucia.
Najlepsze produkty superfood: lista 2022/2023
Jakie są najwartościowsze i najzdrowsze dla organizmu człowieka superfood? Lista 2022/2023 jest długa i w większości składa się z niekwestionowanych liderów. Na topie znów znalazły się sprawdzone pozycje o potwierdzonej wieloletnimi badaniami skuteczności. Przyjrzyjmy im się nieco bliżej.
- Sezam – numer jeden większości list i zestawień najlepszych dla zdrowia składników diety, idealne źródło wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (aż 50 proc. składu!), w tym tłuszczu oleinowego, wysokiej jakości białka, witamin z grupy A, B, E oraz minerałów takich jak magnez, wapń, fosfor, żelazo, cynk, mangan, miedź i selen. Słynie z właściwości przeciwzapalnych oraz wspomagających pracę serca, układ nerwowy i oddechowy. Doskonały dodatek do ciast, sałatek i koktajli oraz składnik popularnej pasty tahini.
- Pestki słonecznika – kolejne bogate źródło dobrych dla naszego zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych, „witaminy młodości”, minerałów odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, kostnego i nerwowego. Pestki słonecznika łatwo dostępne i bardzo popularne, są produktem, który od lat nie opuszcza sezonowych list superfoods, zwyciężając w walce o popularność z rynkowymi nowinkami z dalekich stron. W roku 2023 możemy spodziewać się nawet dominacji w naszych menu powstałego z pestek masła słonecznikowego nad orzechowym.
- Kurkuma – niezwykła przyprawa o wyraźnym żółtym kolorze i orientalnym smaku, o silnych właściwościach przeciwzapalnych, antyoksydacyjnych i spowalniających rozwój nowotworów. Doskonale leczy infekcje grzybicze, bakteryjne i wirusowe, wspiera wątrobę, wspomaga trawienie tłuszczy jest doskonałym źródłem żelaza i witaminy C. Najlepiej spożywać ją ze szczyptą pieprzu.
- Żurawina – bogate źródło witaminy C oraz taniny o właściwościach przeciwzapalnych i antybakteryjnych. Wspomaga leczenie infekcji górnych dróg oddechowych, odkaża gardło i jamę ustną, wspomaga pracę układu pokarmowego, krążenia, a nade wszystko słynie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy. Przy okazji to pyszny owoc wzbogacający walory smakowe wielu potraw.
- Siemię lniane – niewielkie ziarenka będące jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych Omega-3 (ponad 60 proc. masy ziarna), lignanów, substancji śluzowych, witamin i minerałów oraz sporych ilości błonnika. Jest znane ze swoich właściwości takich jak regulowanie pracy układu pokarmowego, obniżanie poziomu „złego” cholesterolu, wspomaganie przyrostu masy kostnej i osłona wątroby.
- Nasiona konopi – dzięki obfitości kwasów tłuszczowych Omega-3 i witaminy E oraz minerałów (żelaza, wapnia, cynku, fosforu, magnezu), wspierają zdrowie serca, funkcjonowanie mózgu i utrzymują w doskonałej kondycji układ odpornościowy. Wyjątkowy, lekko orzechowy smak sprawia, że nasiona konopi to prosty i pyszny sposób na zwiększenie wartości odżywczej każdego posiłku. Szczególnie wartościowe okażą się w sałatkach na bazie warzyw krzyżowych.
- Morwa – wyjątkowa roślina pełna witaminy C, witamin z grupy B, mikro- i makroelementów – żelaza, cynku, miedzi, manganu, potasu i wapnia oraz cennych składników aktywnych (alkaloidy, antocyjany, flawonoidy, aminokwasy, kwasy fenolowe). Ceniona z uwagi na zdolność do obniżania poziomu cukru we krwi, regulowania pracy układu pokarmowego, ochrony wątroby oraz silnych właściwości antyoksydacyjnych.
- Jagody goji – popularne i cenione superfood, jedne z najzdrowszych owoców świata o doskonałych wartościach odżywczych i wielu zastosowaniach. Kochamy je z powodu ich dużych zdolności do hamowania rozwoju nowotworów, wzmacniania odporności, a według chińskiej medycyny – nawet możliwości znacznego wydłużania życia spożywających je osób. Są bogatym źródłem witaminy C, A, B1, B2, B6, E oraz pełne silnych przeciwutleniaczy, m.in. likopenu, karotenoidów, luteiny i polisacharydów.
- Pestki dyni – prawdziwa witaminowo-mineralna bomba, doskonałe źródło kwasów tłuszczowych i związków aktywnych o działaniu przeciwzapalnym. Obecna w pestkach kurkubitacyjna – unikatowa substancja nieprzyswajalna w przewodzie pokarmowym człowieka, a zabójcza dla pasożytów to doskonałe remedium na zakażenia robakami jelitowymi. Pestki dyni dały się poznać również jako świetny środek na płodność, krążenie, łagodzenie bólów głowy i poprawę nastroju.
- Amarantus – przysmak i źródło siły starożytnych plemion Majów odkryty na fali mody na żywność bezglutenową i wysoko odżywcze zamienniki zbóż zawierających to uczulające białko. Źródło opóźniających procesy starzenia skwalenów i antyoksydantów, imponujących ilości wapnia, żelaza, fosforu, potasu i magnezu oraz błonnika i białka o wysokiej przyswajalności.
Lista najpopularniejszych superfods mogłaby być znacznie dłuższa, niż nasze zestawienie 10. najwartościowszych superskładników diety na mijający i najbliższy rok. Wśród pozostałych z pewnością warto będzie zwrócić szczególną uwagę na produkty takie jak:
- mankai,
- moringa,
- migdały,
- nasiona granatu,
- czosnek,
- ashwaghanda,
- surowe kakao,
- czarnuszka,
- nasiona chia,
- jagody acai.

Zrównoważona dieta bogata w superfoods to klucz do dobrego zdrowia
