• Morwa biała suszona

Morwa biała suszona na herbatę

Morwa biała rośnie w Polsce, a suszone owoce cechuje więcej słodyczy i aromatu, niż świeże. Podczas suszenia nie tracą swoich cennych wartości, a wiele zyskują w oczach smakoszy. Morwa biała rośnie przeważnie w parkach i kwitnie późną wiosną. Drzewa osiągają nawet do 20 metrów, zdobią je różowe lub białe kwiaty i piękne gładkie listowie.

Co ciekawe, miękkie liście morwy to pokarm dla jedwabników (jedwabnik morwowy). Rodzina prządkowatych motyli odżywia się nimi i przerabia na delikatne, ale niezwykle wytrzymałe niteczki, z których tworzy kokony. Naturalny, szlachetny jedwab powstaje więc z miękkich i gładkich liści morwy.

To samo drzewo rodzi owoce, z których zaparza się bardzo smaczną herbatkę. Świeże owoce morwy białej zbiera się jesienią i suszy. Zachowują wszystkie właściwości odżywcze i zyskują głębszy, słodszy smak. Warto spróbować!

Dlaczego jedwabniki odżywiają się tylko liśćmi morwy?

Świeże owoce morwy są nieco mdłe w smaku, może dlatego jedwabniki wybierają miękkie liście? Dla ludzi z morwy białej suszone owoce są zdecydowanie lepsze i na pewno korzystniejsze dla zdrowia.

Morwa jako antyoksydant wykazuje właściwości odmładzające i wpływa korzystnie na poziom cholesterolu. Herbata z morwy białej suszonej wspiera dietę odchudzającą, gdy trzeba zredukować nadmiarowe kilogramy. Wielu naukowców dostrzegło potencjał owoców morwy w leczeniu i profilaktyce, także w chorobach nowotworowych. Poza sporą ilością cukrów owoce zawierają:

  • Flawonoidy,
  • Garbniki,
  • Pektyny,
  • Witaminy i minerały.

Co daje jedzenie morwy?

Morwa biała suszona przyspiesza pracę jelit, pobudza układ odpornościowy, chroni przed infekcjami, wspomaga system ochrony wątroby i żołądka. Owoce pozytywnie wpływają na stan skóry, ponieważ morwa zawiera sporo witamin z grupy B (B1, B2, B3 i B6) i witaminę C, a także liczne sole mineralne: fosfor, potas i żelazo. Dzięki tym składnikom morwa biała suszona znajduje się w gronie superfood i zajmuje wysokie miejsce w naszym rankingu zdrowej żywności.

W dodatku, jako jedyny suszony owoc jest bezpieczna dla osób chorujących na cukrzycę