• Kasza orkiszowa

Kasza orkiszowa- wytwarzana z ziaren orkiszu, rośliny uprawianej od tysięcy lat – to jedna z najzdrowszych kasz glutenowych o bardzo dobrym wpływie na organizm człowieka. Orkisz swoją sławę zawdzięcza dużej odporności na modyfikacje genetyczne, którym od dziesiątek lat poddawane są ziarna pszenicy. Więc pomimo iż należy do tego samego co ona rodzaju, jest zdecydowanie zdrowszy. Zawarty w nim gluten jest łatwiejszy do przyswojenia i nie pogarsza kondycji osób z nadwrażliwością na tę mieszaninę białek ( z wyjątkiem chorych na celiakię i z poważną nietolerancją).

Brak produktów do wyświetlenia

Wartości odżywcze kaszy orkiszowej i wpływ na zdrowie


Kasza orkiszowa obfituje w białka, witaminy i minerały. W 100 gramach znajdziemy niemal 20 proc. zapotrzebowania dziennego na białko oraz szereg korzystnych dla zdrowia związków, takich jak żelazo, magnez, potas, miedź, sód, cynk, selen, witaminy D, E, A oraz większość z grupy B. Włączenie do diety orkiszu daje bezcenne korzyści dla wyglądu, stanu włosów i skóry, zdolności umysłowych, kondycji i samopoczucia. Spożywając regularnie posiłki, których składnikiem jest kasza orkiszowa, możemy liczyć na:

  • zwiększenie sił witalnych i wzmocnienie organizmu,
  • regenerację i poprawę pracy organów wewnętrznych,
  • przyspieszenie przemiany materii, 
  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • przyspieszenie utraty zbędnych kilogramów i utrzymanie szczupłej sylwetki,
  • zmniejszenie ryzyka zawału serca,
  • regulację pracy układu pokarmowego i zniwelowanie długotrwałych zaparć,
  • pomoc w unormowaniu poziomu cukru we krwi,
  • wsparcie prawidłowej pracy układu hormonalnego,
  • wzmocnienie systemu odpornościowego,
  • redukcję poziomu stresu,
  • zniwelowanie ryzyka anemii.

 

Kasza orkiszowa – świetny pomysł na pożywne danie


Możliwości wykorzystania kaszy z orkiszu w jadłospisie jest bardzo wiele. Delikatny, nieco słodkawy posmak i orzechowy aromat ziaren powodują, że kasza orkiszowa świetnie komponuje się z większością produktów spożywczych, mięs, owoców i warzyw. Jest doskonałym składnikiem dań jednogarnkowych i pysznych kaszotto i idealnie podkreśla smak grillowanych oraz gotowanych jarzyn. Stanowi tło dla wytrawnych specjałów mięsnych i sosów. Wraz z orzechami i suszonymi owocami tworzy przepyszną „witaminową bombę” na śniadanie, a w połączeniu z surowymi warzywami – równie pożywną przystawkę i kolację. Ponieważ kasza orkiszowa obfituje w białko i błonnik pokarmowy, potrawy z jej udziałem będą niezwykle sycące. Dzięki temu, włączając ją na stałe do swojego menu, oprócz wzmocnienia organizmu możemy przy okazji liczyć na powolną i systematyczną utratę zbędnych kilogramów.