Migdał cały blanszowany
Migdały wykorzystywane jako bakalie to nasiona owoców migdałowca zwyczajnego. Charakteryzują się słodkim smakiem i najczęściej pochodzą z upraw, z których największe znajdują się dziś w krajach północnej Afryki, Europie Południowej oraz w Stanach Zjednoczonych. Obfitują w tłuszcz, witaminy i składniki mineralne. Migdały znajdują zastosowanie kulinarne jako dodatek do słodkich wypieków, ciast i deserów, jak również wykorzystywane są przemysłowo do produkcji balsamów, kremów i mleczek do pielęgnacji skóry.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
2566 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
621 |
Tłuszcze |
g/100g |
52 |
W tym nasycone |
g/100g |
4,74 |
Węglowodany |
g/100g |
7,6 |
W tym cukry |
g/100g |
4,2 |
Błonnik |
g/100g |
12,9 |
Białko |
g/100g |
24,1 |
Sól |
g/100g |
0,035 |
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.