Cukier kokosowy jest wytwarzany z kwiatów palmy kokosowej, które wyrastają bezpośrednio z orzechów kokosowych. Wyglądem i smakiem przypomina on cukier trzcinowy. Ma przy tym delikatnie kokosowo-karmelowy posmak. Cukier z kwiatów palmy kokosowej jest produkowany głównie na Filipinach i w Indonezji, gdzie jest używany do słodzenia potraw od setek lat. Zawiera on od 70 do 79% sacharozy, glukozę i fruktozę, oraz niewielkie ilości potasu, cynku, żelaza czy wapnia - nie można jednak powiedzieć, że w nie obfituje. Absolutnie nie można go więc traktować jako źródła witamin i składników mineralnych w codziennej, zbilansowanej diecie. To po prostu nieco zdrowszy zamiennik zwykłego białego cukru.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
1620 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
386 |
Tłuszcze |
g/100g |
0,36 |
W tym kwasy tłuszczowe |
g/100g |
0,17 |
Węglowodany |
g/100g |
94,14 |
W tym cukry |
g/100g |
81,45 |
Błonnik |
g/100g |
1,24 |
Białko |
g/100g |
0,83 |
Sól |
g/100g |
0,16 |