-
Kasza Gryczana prażona 250 gram
Kaszę gryczaną prażoną najczęściej wykorzystujemy do przygotowania pysznego kaszotto z pieczarkami, natomiast ugotowana na sypko doskonale smakuje z daniami mięsnymi.
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 24 godziny |
Cena przesyłki | 11 |
Dostępność | Mało 1 szt. |
Waga | 0.25 kg |
Kod kreskowy | |
EAN | 5903999771492 |
Kasza GRYCZANA prażona palona
Kasza gryczana prażona palona wytwarzana jest z obłuskanych nasion gryki zwyczajnej.
Ze względu na delikatny smak i właściwości zdrowotne, kaszę gryczaną często podawano dzieciom i chorym. Współcześnie zalecana jest w dietach wrzodowej, łatwostrawnej, łatwostrawnej bogato białkowej, beztłuszczowej (niskotłuszczowej z ograniczeniem błonnika), wątrobowej (łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczu) – przy czym kasza gryczana cała jest w nich zabroniona.
Kasza GRYCZANA prażona palona
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
1448 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
346 |
Tłuszcze |
g/100g |
2,7 |
W tym nasycone |
g/100g |
0,6 |
Węglowodany |
g/100g |
75 |
W tym cukry |
g/100g |
0 |
Białko |
g/100g |
0,8 |
Sól |
g/100g |
0,03 |
Najważniejsze informacje:
Kaszę gryczaną prażoną najczęściej wykorzystujemy do przygotowania pysznego kaszotto z pieczarkami, natomiast ugotowana na sypko doskonale smakuje z daniami mięsnymi.
- Masa netto: 250g
- Rodzaj: Kasza Gryczana Prażona
- Data przydatności i numer partii znajduje się na opakowaniu
- Przechowuj szczelnie zamknięte, w suchym i chłodnym miejscu
- Zdrowy dodatek do śniadania, obiadu i kolacji! Nie zapomnij o przekąsce :)
Kasza gryczana – prawdziwa „bomba witaminowa”
Kasza gryczana to nadzwyczaj cenne źródło składników odżywczych. Już w 100 gramach surowego produktu znajdziemy ponadto:
- witaminy: B1, B2, B3, B6, B12, foliany, kwas pantotenowy, cholinę,
- makroelementy, jak: fosfor, wapń, magnez, potas, sód,
- mikroelementy: żelazo, miedź, cynk, mangan, selen,
- flawonoidy, w tym duże ilości rutyny.
Zadbaj o doznania smakowe i swoje zdrowie!
Zawartość przeciwutleniaczy powoduje, że kasza gryczana– palona i biała – mają właściwości wzmacniające, przeciwmiażdżycowe, obniżające ciśnienie i wspierające układ krążenia.
Odczyn zasadowy kaszy pozwala wyrównać pH w organizmie i zrównoważyć zakwaszające działanie większości składników pożywienia, głównie białek zwierzęcych. Już 100 gramów ziaren gryki dziennie zaspokaja zapotrzebowanie na aminokwasów egzogenne, zwłaszcza metioninę, lizynę i cenny tryptofan.