Zbliża się dzień św. Marcina, z tej okazji mamy dla Was wegański przepis na rogale marcińskie.

Składniki na masę makową:

• 300 g cukru pudru
• 100 g syropu z agawy
• 70 g masy marcepanowej
• 100 g margaryny roślinnej
• 200 g biszkoptów np. okrągłych
• 2 banany


Składniki na ciasto:

• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 100 g oleju
• 1/3 szklanki mleka roślinnego
• 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
• 2 – 3 łyżki cukru
• szczypta soli


Składniki na lukier:

• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3-4 łyżki wody
• 80 g posiekanych migdałów, orzechów włoskich lub orzeszków ziemnych Sunme

 

Przygotowanie masy makowej:

Masę makową przed szykowaniem ciasta na rogale, ponieważ musi wystygnąć. Biały mak należy wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać wrzątkiem i gotować przez około pół godziny, zalecamy gotować na wolnym ogniu, dość często mieszając. Po ugotowaniu mak odcedzamy, do prawie całkowitego osuszenia. Następnie mielimy go wraz z migdałami na gładką masę za pomocą blendera lub maszynki (w jej wypadku kilkukrotnie). Masę marcepanową blendujemy z cukrem pudrem. Rozpuszczamy margarynę oraz syrop z agawy, następnie dodajemy zmielony mak i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gotowa masa musi całkowicie ostygnąć, później dodajemy stopniowo banana miksując na małych obrotach miksera i dodajemy także zblendowane na pył biszkopty i masę marcepanową.

Przygotowanie ciasta:

Do miski dodajemy wszystkie produkty (jeśli używamy drożdży suszonych, a nie świeżych to należy zrobić zaczyn, dopiero wyrośnięty dodać do pozostałych składników). Ciasto wyrabiamy kilka – kilkanaście minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto lekko mieszamy i dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 trójkątów. Przygotowaną masę makową kładziemy w szerszej części powstałego trójkąta i formujemy rogaliki, zawijając od najszerszej części, następnie oba końce rogalika zbliżamy do siebie, a cienką końcówkę podwijamy pod spód rogalika. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut (do zarumienienia). Gdy rogaliki wystygną oblewamy je lukrem.

Przygotowanie lukru:

Do miski wsypujemy cukier puder, do którego dodajemy powoli wody ciągle mieszając aż powstanie gęsty lukier. Smarujemy rogaliki powstałą masą, następnie szybko posypujemy posiekanymi migdałami zblanszowanymi lub orzeszkami ziemnymi, ponieważ kiedy lukier wystygnie orzeszki nie będą się kleić.