Zbliża się dzień św. Marcina, z tej okazji mamy dla Was wegański przepis na rogale marcińskie.
Składniki na masę makową:
• 500 g białego maku Sunme
• 300 g cukru pudru
• 100 g syropu z agawy
• 70 g masy marcepanowej
• 100 g margaryny roślinnej
• 200 g biszkoptów np. okrągłych
• 100 g migdałów blanszowanych Sunme
• 2 banany
Składniki na ciasto:
• 2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 Sunme
• 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
• 100 g oleju
• 1/3 szklanki mleka roślinnego
• 7 g drożdży instant (lub 25 g świeżych drożdży)
• 2 – 3 łyżki cukru
• szczypta soli
Składniki na lukier:
• 3/4 szklanki cukru pudru
• 3-4 łyżki wody
Przygotowanie masy makowej:
Masę makową przed szykowaniem ciasta na rogale, ponieważ musi wystygnąć. Biały mak należy wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać wrzątkiem i gotować przez około pół godziny, zalecamy gotować na wolnym ogniu, dość często mieszając. Po ugotowaniu mak odcedzamy, do prawie całkowitego osuszenia. Następnie mielimy go wraz z migdałami na gładką masę za pomocą blendera lub maszynki (w jej wypadku kilkukrotnie). Masę marcepanową blendujemy z cukrem pudrem. Rozpuszczamy margarynę oraz syrop z agawy, następnie dodajemy zmielony mak i gotujemy kilka minut cały czas mieszając. Gotowa masa musi całkowicie ostygnąć, później dodajemy stopniowo banana miksując na małych obrotach miksera i dodajemy także zblendowane na pył biszkopty i masę marcepanową.
Przygotowanie ciasta:
Do miski dodajemy wszystkie produkty (jeśli używamy drożdży suszonych, a nie świeżych to należy zrobić zaczyn, dopiero wyrośnięty dodać do pozostałych składników). Ciasto wyrabiamy kilka – kilkanaście minut. Następnie przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po wyrośnięciu ciasto lekko mieszamy i dzielimy na dwie części, każdą wałkujemy na okrąg i dzielimy na 8 trójkątów. Przygotowaną masę makową kładziemy w szerszej części powstałego trójkąta i formujemy rogaliki, zawijając od najszerszej części, następnie oba końce rogalika zbliżamy do siebie, a cienką końcówkę podwijamy pod spód rogalika. Rogaliki pieczemy w 180 stopniach, przez około 30 minut (do zarumienienia). Gdy rogaliki wystygną oblewamy je lukrem.