Bazylia
Bazylia pospolita jest rośliną jednoroczną osiągającą wysokość do 50 cm, o rozgałęzionej i dość kruchej łodydze. Roślina pochodzi z Azji ale w Europie uprawnia jest już od XVI wieku. Liście błyszczące, jasnozielone, ogonkowe osiągają wielkość do 5 centymetrów. Spodnia cześć liścia wyposażona jest w gruczoły wydzielające charakterystyczne olejki eteryczne. Kwiaty zebrane po sześć w nibyokółki, zazwyczaj koloru żółtawego lub czerwonawego wytwarzają bardzo dużo nektaru. Po przekwitnięciu pojawiają się niebiesko brązowe niełupki, które są owocami bazylii. Istnieje wiele odmian bazylii, ale ta o dużych, soczystych liściach jest zdecydowanie najbardziej popularna. Ma orzeźwiający, goździkowy i anyżowy zapach, dorasta do około 50 cm. Łodygi są ciemno-zielone, owalne, liście mają od ok. 30 mm do ok. 100 mm długości. Smak bazylii suszonej jest znacznie mniej ostry niż mocny aromat świeżo zebranych liści.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
712 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
169 |
Tłuszcze |
g/100g |
4,07 |
W tym kwasy tłuszczowe |
g/100g |
2,15 |
Węglowodany |
g/100g |
10,05 |
W tym cukry |
g/100g |
1,71 |
Błonnik |
g/100g |
37,7 |
Białko |
g/100g |
22,98 |
Sól |
g/100g |
0,19 |