Czasami każdemu z nas przychodzi niepohamowana ochota na małe co nieco do kawy. Spożywanie słodyczy nie jest wielkim problemem, jeśli nasze zapotrzebowanie pokrywają dwie kostki czekolady albo kawałek domowego ciasta wykonanego z nieprzetworzonych składników. Jednak jedzenie dużej ilości słodyczy jest pułapką, z której ciężko się wydostać. Dostarczanie organizmowi dużej ilości cukru – połączonego z innymi, niezdrowymi składnikami (na przykład olejem palmowym, konserwantami, sztucznymi barwnikami) w długofalowej perspektywie ma negatywny wpływ na zdrowie. Problemy z wagą, próchnica, spadek kondycji psychicznej, przyspieszenie procesów starzenia i ryzyko wystąpienia groźnych chorób przewlekłych to tylko część następstw diety obfitującej w wysoko przetworzone, słodkie produkty. Czy chęć zadbania o swoje zdrowie musi oznaczać pożegnanie się na zawsze ze słodkim smakiem? Niekoniecznie! Na rynku produktów spożywczych znajdziesz zamienniki słodyczy, które nie tylko rozpieszczają kubki smakowe, ale również pozytywnie oddziałują na cały organizm. Co jeść zamiast słodyczy? Sprawdź nasze rady!

Orzechy – doskonały zamiennik słodyczy

Co zamiast słodyczy możesz przegryzać podczas nauki czy oglądania filmu? Pierwsze miejsce na naszej liście zdrowych zamienników przekąsek zawierających w swoim składzie dużą ilość cukru należy do orzechów – najbardziej wartościowych ze wszystkich bakalii. Dostarczają one ogromu cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, witamin (przede wszystkim E i z grupy B), błonnika, białka oraz składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, żelazo, cynk, sód i potas. Każdy rodzaj orzechów charakteryzuje się inną zawartością poszczególnych składników. Włączenie do swojej diety orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, makadamia i migdałów ma korzystny wpływ na ciało i umysł. Specjaliści zaznaczają, że jedzenie orzechów wzmacnia układ nerwowy i krążenia, stymuluje pracę mózgu (z tego względu bakalie są szczególnie polecane uczniom, studentom i osobom pracującym umysłowo), zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2, obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów, wzmacnia układ nerwowy i krążenia, działa antyoksydacyjnie.

Świeże owoce – tanie i smaczne zamienniki słodyczy

Zastanawiasz się, czym zastąpić słodycze? Najprostszym sposobem na ograniczenie pustych kalorii będzie sięganie po owoce. Dlaczego warto zastąpić czekoladę owocami? Porównanie otwiera oczy! 100 g czekolady mlecznej zawiera aż 535 kcal, a pączek o tej samej gramaturze około 450 kcal. A ile energii dostarczają owoce w takiej samej ilości? Oto kilka przykładów:

  • nektarynka – 44 kcal;
  • śliwka – 46 kcal;
  • pomarańcze – 47 kcal;
  • wiśnie – 50 kcal;
  • jabłka – 52 kcal;
  • maliny – 52 kcal;
  • gruszka – 57 kcal;
  • mango – 60 kcal;
  • kiwi – 61 kcal.

Warto pamiętać, że owoce mają nie tylko doskonały smak, ale również zawierają w sobie ogrom witamin, błonnika i składników mineralnych – czego nie można powiedzieć o batonikach czy ciastkach. Owoce doskonale smakują na surowo oraz w postaci płynnej. Koktajl owocowy z dodatkiem szpinaku, jarmużu, siemienia lnianego i zielonej pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa! 

W kuchni miłośników słodkości doskonale sprawdzą się również suszone owoce. Jabłka, śliwki, żurawina, rodzynki czy morele mają dużo błonnika, witamin i składników mineralnych, które wzmacniają organizm i mogą okazać się pomocne na diecie redukcyjnej. Pamiętaj jednak, że tego typu produkty są kaloryczne, więc z ich ilością nie należy przesadzać. Suszone zamienniki świeżych owoców świetnie sprawdzają się poza sezonem.

Kisiel – prosty, niskokaloryczny i smaczny zamiennik słodyczy

Co jeść zamiast słodyczy, kiedy poczujesz chęć na słodką przekąskę? Twój głód zaspokoi kisiel – prosty deser, który przyrządzisz w kilka minut. Do jego przygotowania potrzebujesz jedynie 500 ml soku z ulubionych owoców, 4 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej oraz 2 łyżeczki ksylitolu. Odlej 250 ml soku i dokładnie wymieszaj go z mąką i cukrem. Resztę soku w tym czasie należy zagotować. Do wrzącego płynu wlej sok rozrobiony z mąką i energicznie mieszaj, aż kisiel zgęstnieje. 

Miód – naturalny „cukier” do herbaty, naleśników i jogurtu

Nie umiesz zrezygnować z ulubionej, słodkiej herbaty? Nie wiesz, czym zastąpić krem czekoladowy – będący obowiązkowym składnikiem Twojego śniadania? Odpowiedź jest prosta: postaw na miód! Mimo tego, że kaloryczność miodu jest zbliżona do kaloryczności cukru (324 kcal/100 g kontra 387kcal/100 g), jego spożywanie jest zdecydowanie korzystniejsze dla naszego zdrowia. Oprócz glukozy i fruktozy, cukrów odpowiadających za słodki smak miodu, w jego składzie znajdziemy składniki mineralne, kwasy organiczne, witaminy z grupy B, garbniki, woski, białko, olejki lotne, pyłki kwiatowe i enzymy. Dobroczynne składniki sprawiają, że miód przynosi nam ulgę podczas przeziębienia (łagodzi kaszel i uśmierza ból gardła), redukuje objawy astmy i kataru siennego, działa bakteriobójczo, wspiera pracę układu trawiennego i zwiększa wydolność mięśnia sercowego.

Co słodkiego na diecie zamiast cukru? 

Cukier jest niezbędnym składnikiem wielu dań i deserów. W większości przypadków pominięcie tego elementu przepisu oznacza fiasko. Na szczęście, w sklepach znajdziesz naturalne produkty, którymi zastąpisz cukier, a danie czy deser nie straci swojego smaku czy konsystencji. Co słodkiego na diecie zamiast cukru możesz stosować bez wyrzutów sumienia? Popularnym zamiennikiem cukru jest ksylitol, czyli naturalna substancja słodząca wytwarzana z kukurydzy lub kory brzozy. Co ciekawe, ksylitol zawiera o 40% kalorii mniej niż tradycyjny cukier (240 kcal), a jego indeks glikemiczny jest blisko 10-krotnie niższy, przez co nie powoduje nagłych wyrzutów insuliny do krwiobiegu. Dietetycy zaznaczają, że ksylitol przeciwdziała zakwaszeniu organizmu, wspomaga przyswajanie wapnia i magnezu, a spożywany regularnie hamuje łaknienie na słodycze. 

Inną substancją zastępującą cukier jest erytrytol – organiczny związek chemiczny, który występuje naturalnie w niektórych owocach i pyłkach kwiatowych. Do celów spożywczych erytrytol produkuje się w procesie fermentacji glicerolu z wykorzystaniem odpowiedniego szczepu drożdży. Nieoceniony w kuchni diabetyków – jego indeks glikemiczny wynosi 0 i nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Co ważne, 100 g substancji dostarcza jedynie 20 kcal. Zaskoczyć może fakt, że na rynku dostępny jest jeszcze mniej kaloryczny produkt – roślinna stewia o zerowej kaloryczności.