Przygotuj z nami swoje wypieki.

Składniki:

• 3 szklanki maki pszennej
• 1 szklanka Mąki kokosowej SUNME
• ½ szklanki cukru kokosowego lub trzcinowego
• 1 szklanka mleka kokosowego
• 80 ml oleju kokosowego lub margaryny
• 2 jajka
• 1 żółtko
• 10g suszonych drożdży
• ½ łyżeczki soli
• 2 łyżeczki spirytusu




Przygotowanie:

1. Utrzeć mikserem jaja I żółtko z cukrem, dodać mąki pszennej z drożdżami, podgrzane mleko, spirytus oraz sól.

2. Ciasto wyrabiać mikserem przez 5 minut, pod koniec dodać roztopiony, ciepły olej kokosowy i wyrabiać mikserem kolejne 2 minuty do uzyskania jedrnego ciasta na pączki. Ciasto będzie się kleiło do dłoni.

3. Po upływie 30 minut na blat kuchenny wysypać garść mąki i rozwałkować na niej ciasto na grubość 1 cm. Wycinać szklanką duże kółka, a na ich srodku zakrętkę po wodzie mineralnej małe. Tak przygotowane donuty należy zostawić ponownie do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.

4. Urośnięte pączki smażyć w rozgrzanym do temperatury 170 ºC oleju.

5. Po wystudzeniu udekorować roztopioną czokoladą i posypać kokosem.

SMACZNEGO!