Zbliżają się święta, z tej okazji mamy dla was przepyszny przepis na sernik na spodzie z daktyli.
Składniki na spód do ciasta z daktyli:
• 90 gram Daktyli Suszonych SUNME
• 100 gram Orzechów Nerkowca Kawałków SUNME
• 80 gram Wiórków kokosowych SUNME
Składniki na masę sernikową z nerkowców:
• 400 gram Orzechów Nerkowca Kawałków SUNME
• 150 ml wody
• 180 ml syropu klonowego
• 120 ml oleju kokosowego
• 1 laska wanilii
Składniki na polewę jagodową:
• 100 gram jagód
Przygotowanie spodu:
1. Daktyle Suszone SUNME należy zalać gorącą wodą i odstawić na 10 minut. Kolejno należy daktyle odsączyć i wymieszać z posiekanymiOrzechami Nerkowca SUNME i Wiórkami kokoswymi SUNME. Wszystko wymieszać w mikserze.
2. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem i docisnąć delikatnie do formy.
Przygotowanie masy sernikowej:
1. Orzechy Nerkowca Kawałki SUNME należy włożyć do miski, zalać wodą I moczyć przez kilka godzin. Nastepnie odsączyć wodę.
2. Orzechy zmiksować, dodać wodę, syrop oraz rozpuszczony i ostudzony olej kokosowy.
3. Całość dokładnie zmiksować aż do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie powstałą masę wylać na spód z daktyli i wstawić do zamrażarki na około godzinę.
Przygotowanie polewy:
1. Jagody włożyć do garnka I dodać laskę wanilii.
2. Całość gotować przez około 10 minut nie dopuszczając do wrzenia. Owoce następnie przełożyć do miski i dodać Nasiona Chia SUNME. Całość wymieszać i odstawić do wystudzenia.
3. Na zmrożone ciasto wylać ostudzoną polewę i wstawić ponownie do lodówki na krótką chwilę.
SMACZNEGO!