Zbliżają się święta, z tej okazji mamy dla was przepyszny przepis na makowiec.
Składniki na ciasto:
• 500 gram mąki pszennej
• 180 gram mleka
• 150 gram masła
• 6 jajek (same żółtka)
• 42 gramy świeżych drożdży
• 6 łyżek cukru
• ½ łyżeczki soli
• 1½ łyżki spirytusu
• 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
• 500 gram Maku Niebieskiego SUNME
• 200 gram cukru
• 100 gram Rodzynki SUNME
• 50 gram pokruszonych Orzechów Włoskich SUNME
• 1 łyżka miodu
• aromat migdałowy
• szczypta cynamonu
• jedna łyżka miękkiego masła
• 6 jajek (same białka)
Składniki na lukier:
• 250 ml cukru pudru
• 3 – 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Mak Niebieski SUNME zalać wrzątkiem I odstawić na co najmniej półgodziny. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i porządnie odcisnąć. Kolejno należy go zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o jak najdrobniejszych oczkach oraz ponownie odsączyć.
2. Do lekko podgrzanego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i ok 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny)
3. Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto (prócz masła). Ciasto zagniatać, dodając stopniowo roztopione masło. Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1-1,5 godziny)
4. Do odsączonego Maku Niebieskiego SUNME dodać cukier, Rodzynkę SUNME, pokruszone Orzechy włoskie SUNME, miód, aromat (dla smaku) cynamon, oraz masło. Białka należy ubić na sztywną pianę I połączyć z powstałą masą delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką
5. Przygotowane ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową (równomiernie na każdą część), zostawiając ok. 2 cm przerwy od brzegu i zawinąć w roladę. Końce skleić i podwinąć na spód. Powstałą roladę przełożyć na wcześniej posmarowany olejem papier do pieczenia i przełożyć dwa razy, pozostawiając max 1 cm luzu między ciastem a papierem. Końce papieru zostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
6. Piec w rozgrzanym do 190°C piekarniku ok. 40 minut na brązowo-złoty kolor. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
7. Jeszcze letnie ciasto posmarować lukrem.
8. Przygotowanie lukru: Cukier puder rozrobić z gorącą wodą na gładką masę.
SMACZNEGO!