Zbliżają się święta, z tej okazji mamy dla was przepyszny przepis na ciasto migdałowe.

Składniki na ciasto:

• 2 płaty ciasta francuskiego
• 125 gram cukru pudru
• 125 miękkiego masła
• 2 jajka + 1 żółtko
• 1 łyżka rum

Przygotowanie ciasta:

1. Rozgrzej piekarnik do 220°C

2. Utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie jednorodna i puszysta

3. Dodaj dwa jajka, mąkę migdałową SUNME i rum. Dobrze wymieszaj.
4. Rozwiń jeden płat ciasta francuskiego na papierze ułożonym na blasze do pieczenia. Ciasto powinno być rozwałkowane na około 4 mm i mieć kształt koła.

5. Rozłóż masę migdałową równomiernie aż do 2 cm od krawędzi ciasta.

6. Umieść w środku Migdał nieblanszowany SUNME
7. Przykryj drugim płatem rozwałkowanego ciasta francuskiego (tej samej wielkości). Połącz ze sobą krawędzie obu płatów dociskając palcami. Krawędż ciasta możesz ozdobić zębami widelca.

8. Za pomocą pedzelka posmaruj powieszchnię ciasta żółtkiem jajka rozcieńczonym w małej ilości ziemniej wody. Ciasto lekko nakłuj, aby podczas pieczenia nie wybuchło.

9. Wsadź do rogrzanego piekarnika i piecz przez 20 minut. Posyp płatkami migdałowymi SUNME.

Ciasto podajemy już chłodne. Najlepiej smakuje świeże (zrobione tego samego dnia).

SMACZNEGO!