Przygotuj z nami swoje wypieki.

Składniki:

• 3/5 szklanki ciepłej wody
• 7g drożdży suszonych instant
• 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1/3 łyżeczki cukru lub miodu
• mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie:

1.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, sól i drożdże suszone instant. Dodajemy łyżkę oliwy, a także łyżkę śmietany. Na koniec wlewamy lekko ciepłą wodę.

2.
Całość mieszamy łyżką drewnianą lub silikonową. Ciasto wyrabiamy 5 minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.

3.
Ciasto lekko obsypujemy mąką i formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60 minut.

4.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części. Z każdej formujemy podłużną bułkę, smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.

5.
Piekarnik ustawiamy na opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 210oC. Blaszkę z bułkami umieszczamy na środkowej płułce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmujemy blaszkę z upieczonymi bułkami.

SMACZNEGO!