Przygotuj z nami swoje wypieki.
Składniki:
• 2 szklanki mąki orkiszowej typ 630 SUNME
• 3/5 szklanki ciepłej wody
• 7g drożdży suszonych instant
• 1 łyżka oliwy lub innego oleju roślinnego
• 1 płaska łyżeczka soli
• 1/3 łyżeczki cukru lub miodu
• mleko do posmarowania bułek przed pieczeniem
Przygotowanie:
1.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, sól i drożdże suszone instant. Dodajemy łyżkę oliwy, a także łyżkę śmietany. Na koniec wlewamy lekko ciepłą wodę.
Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, sól i drożdże suszone instant. Dodajemy łyżkę oliwy, a także łyżkę śmietany. Na koniec wlewamy lekko ciepłą wodę.
2.
Całość mieszamy łyżką drewnianą lub silikonową. Ciasto wyrabiamy 5 minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.
Całość mieszamy łyżką drewnianą lub silikonową. Ciasto wyrabiamy 5 minut mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne.
3.
Ciasto lekko obsypujemy mąką i formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60 minut.
Ciasto lekko obsypujemy mąką i formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 60 minut.
4.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części. Z każdej formujemy podłużną bułkę, smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na sześć równych części. Z każdej formujemy podłużną bułkę, smarujemy mlekiem i posypujemy pestkami dyni.
5.
Piekarnik ustawiamy na opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 210oC. Blaszkę z bułkami umieszczamy na środkowej płułce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmujemy blaszkę z upieczonymi bułkami.
Piekarnik ustawiamy na opcję pieczenia góra/dół i temperaturę 210oC. Blaszkę z bułkami umieszczamy na środkowej płułce w dobrze nagrzanym piekarniku. Bułki pieczemy około 20-25 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika na 5 minut, a następnie wyjmujemy blaszkę z upieczonymi bułkami.
SMACZNEGO!