Przygotuj z nami swój posiłek.
Składniki:
• wiązka zielonych szparagów (około 500 g)
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz
• garść migdałów SUNME
• garść orzechów pekan SUNME
• tarty parmezan
Przygotowanie:
1. Nastawiamy piekarnik na 190ºC.
2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi myjemy, suszymy i odłamujemy zdrewniałe jasne końcówki (około 1/3 gałązki). Grubsze szparagi kroimy wzdłóż na pół.
3. Szparagi polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Rozsmarowujemy oliwę I przyprawy po szparagach.
4. Wstawiamy do piekarnika na 7-9 minut. Cieniutkie będą gotowe po nawet 6-7 minutach, grubsze po 9-10. Szparagi mają być miękkie, ale wciąż chrupiące.
5. Gdy szparagi są w piekarniku, siekamy orzechy i podprażamy na suchej patelni przez 1-2 minuty. Uważamy, by nie spalić – zależy nam tylko na wydobyciu orzechowego aromatu.
6. Posypujemy szparagi parmezanem i orzechami.
SMACZNEGO!