Przygotuj z nami swój posiłek.

Składniki:

• wiązka zielonych szparagów (około 500 g)
• 1 łyżka oliwy
• sól i pieprz
• garść migdałów SUNME
• tarty parmezan


Przygotowanie:

1. Nastawiamy piekarnik na 190ºC.

2. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Szparagi myjemy, suszymy i odłamujemy zdrewniałe jasne końcówki (około 1/3 gałązki). Grubsze szparagi kroimy wzdłóż na pół.

3. Szparagi polewamy oliwą i posypujemy szczyptą soli i pieprzu. Rozsmarowujemy oliwę I przyprawy po szparagach.

4. Wstawiamy do piekarnika na 7-9 minut. Cieniutkie będą gotowe po nawet 6-7 minutach, grubsze po 9-10. Szparagi mają być miękkie, ale wciąż chrupiące.

5. Gdy szparagi są w piekarniku, siekamy orzechy i podprażamy na suchej patelni przez 1-2 minuty. Uważamy, by nie spalić – zależy nam tylko na wydobyciu orzechowego aromatu.

6. Posypujemy szparagi parmezanem i orzechami.

SMACZNEGO!