Papryka chili
Papryka chili posiada substancje drażniące i rozgrzewające, dzięki czemu doskonale poprawia trawienie. Jej cechą charakterystyczną jest fakt, że ma wiele cudownych właściwości leczniczych, w związku z czym powinna stanowić nieodłączny element diety. Dodatkowo papryczka jest znana z innych właściwości wspomagających zdrowie takimi jak: obniżanie poziomu cholesterolu, ochrona układu krwionośnego, zapobieganie tworzeniu się zakrzepów, pomoc w walce z nowotworami, zapobieganie chorobom układu pokarmowego. Mielona papryka chili ponadto dostarcza organizmowi cennych składników odżywczych. Jest bogatym źródłem witaminy C, A oraz z grupy B. Znajdziemy w niej także mangan, potas, magnez i żelazo. Posiada działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i antynowotworowe, a do tego pomaga zapobiegać cukrzycy. Pobudza apetyt i doskonale poprawia samopoczucie. Papryka chili jest uniwersalną przyprawą możemy ją dodać wszędzie tam gdzie chcemy dodać ostrości. Sprawdzi się jako świetny dodatek do zapiekanek, serów, przekąsek, a nawet do słodkich potraw czy czekolady na gorąco. Tą ostatnią możliwość z pewnością docenią wszystkie panie w chłodniejsze wieczory.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
1326 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
317 |
Tłuszcze |
g/100g |
17,0 |
W tym kwasy tłuszczowe |
g/100g |
3,3 |
Węglowodany |
g/100g |
29,0 |
W tym cukry |
g/100g |
10,0 |
Błonnik |
g/100g |
12,0 |
Białko |
g/100g |
12,0 |