Soda oczyszczona
Soda oczyszczona najbardziej znana jest w kuchni i wykorzystywana do wypieków, ale dzięki swoim właściwościom, znajduje zastosowanie w kosmetyce i pielęgnacji skóry, jako środek służący do produkcji domowych, ekologicznych środków czystości czy w lecznictwie jako substancja normalizująca pH w organizmie.
Soda oczyszczona w naturalnym środowisku występuje w złożach mineralnych, osadach wód słodkich oraz w wodach gruntowych. Na potrzeby przemysłu pozyskiwana jest z minerału kopalnianego, w którego skład wchodzi mieszanka dwuwęglanu trójsodowego oraz węglanu sodu. Poddaje się go obróbce i kolejnym procesom w wyniku, których ostatecznie otrzymuje się sodę oczyszczoną czyli wodorowęglan sodu. Soda oczyszczona o czym niewiele osób wie w sposób naturalny występuje w naszym organizmie w ślinie i w żołądku oraz w naturalny sposób neutralizuje pH w ustach czy w żołądku.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
0 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
0 |
Tłuszcze |
g/100g |
0 |
W tym kwasy tłuszczowe |
g/100g |
0 |
Węglowodany |
g/100g |
0 |
W tym cukry |
g/100g |
0 |
Błonnik |
g/100g |
0 |
Białko |
g/100g |
0 |
Sól |
g/100g |
68,4 |