
Migdał płatek
Migdały to nasiona migdałowca, wyróżniają się swoimi właściwościami i wartościami odżywczymi – mają dużo witaminy B2, witaminy E i błonnika. Nie brakuje w nich także niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych. Właśnie m.in. dzięki tym substancjom migdały mogą zapobiec chorobom serca i cukrzycy, co zostało udowodnione naukowo. Są także polecane na nudności i zgagę w ciąży. Poza tym sprawdzają się w diecie wegetarian, osób odchudzających się i tych żyjących w ciągłym stresie.
Składnik |
Jednostka |
Wartość |
Energia kJ |
kJ/100g |
2697 |
Energia kcal |
Kcal/100g |
645 |
Tłuszcze |
g/100g |
24,1 |
W tym nasycone |
g/100g |
10,0 |
Węglowodany |
g/100g |
6,9 |
W tym cukry |
g/100g |
54,1 |
Błonnik |
g/100g |
4,22 |
Białko |
g/100g |
10,7 |
Sól |
g/100g |
<10,0 |
Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.