
- Strefa klienta
- Koszyk (0)

-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-

-
Kategorie
- Anyż
- Bazylia
- Cebula prażona
- Cukier kokosowy
- Curry Indyjskie
- Cynamon
- Czarnuszka
- Czosnek
- Erytrytol
- Goździki
- Ksylitol
- Kurkuma
- Liście laurowe
- Lubczyk
- Majeranek
- Mieszanka przypraw
- Oregano
- Papryka mielona
- Pieprz
- Przyprawy do piernika i grzańca
- Shoarma mielona
- Soda oczyszczona
- Sól himalajska
- Witamina C
- Ziele angielskie
- Kardamon
- Nowości
- Blog/Przepisy
- Dostawa
- Płatności
- O nas
-
-
Zestaw do przygotowania makowca






Opinie |
brak ocen
(Dodaj)
|
||||||||||
Wysyłka w ciągu | 24 godziny | ||||||||||
Cena przesyłki |
12
|
||||||||||
Dostępność |
Duża dostępność
|
||||||||||
Waga | 1.5 kg |
Kod kreskowy | |
EAN |
- Opis
- Info1
- Info2
- Info3
- Info4
- Info5
- Opinie i oceny (0)
- Zadaj pytanie
Zestaw do przygotowania makowca
W skład wchodzi:
· Mak niebieski 500 gram
· Rodzynka 500 gram
· Orzechy włoskie 500 gram
Przepis na makowiec
Składniki na ciasto:
· 500 gram mąki pszennej
· 180 ml mleka
· 150 gram masła
· 6 jajek (same żółtka)
· 42 gramy świeżych drożdży
· 6 łyżek cukru
· ½ łyżeczki soli
· 1 ½ łyżki spirytusu
· 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
· 500 gram Maku Niebieskiego SUNME
· 200 gram cukru
· 100 gram Rodzynki SUNME
· 50 gram pokruszonych Orzechów Włoskich SUNME
· 1 łyżka miodu
· aromat migdałowy
· szczypta cynamonu
· 1 łyżka miękkiego masła
· 6 jajek (same białka)
Składniki na lukier:
· 250 ml cukru pudru
· 3 – 4 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
1. Mak Niebieski SUNME zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej półgodziny. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i porządnie odcisnąć. Kolejno należy go zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o jak najdrobniejszych oczkach oraz ponownie odsączyć.
2. Do lekko podgrzanego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i ok. 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10- 15 minut.)
3. Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto (prócz masła). Ciasto zagniatać, dodając stopniowo roztopione masło. Przykryć ponownie i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).
4. Do odsączonego i przygotowanego Maku Niebieskiego SUNME dodać cukier, Rodzynkę SUNME, pokruszone Orzechy Włoskie SUNME, miód, aromat (dla smaku) cynamon, oraz masło. Białka należy ubić na sztywną pianę i połączyć z powstałą masą delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.
5. Przygotowane ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową (równomiernie na każdą część), zostawiając ok. 2 cm przerwy od brzegu i zwinąćz roladę. Końce skleići podwinąćna spód. Powstałą roladęprzełożyćna wcześniej posmarowany olejem papier do pieczenia i przetoczyć dwa razy, pozostawiając max 1 cm luzu między ciastem a papierem. Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.
6. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 40 minut na brązowo- złoty kolor. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia.
7. Jeszcze letnie ciasto posmarować lukrem.
8. Przygotowanie lukru: Cukier puder rozrobić z gorącą wodą na gładką masę.
SMACZNEGO!
- Produkty podobne
- Polecamy
- Inni Klienci kupili również