• Zestaw do przygotowania makowca

42.00
szt.
Program lojalnościowy dostępny jest tylko dla zalogowanych klientów.
Opinie
Wysyłka w ciągu 24 godziny
Cena przesyłki 12.6
Kurier InPost 12.6
Kurier FedEx 12.6
Paczkomaty InPost 12.9
Kurier InPost (Za pobraniem) 15.4
Paczkomaty InPost (Za pobraniem) 15.7
Dostępność Duża dostępność
Waga 1.5 kg

 

Zestaw do przygotowania makowca 

W skład wchodzi:

·                   Mak niebieski 500 gram

·                   Rodzynka 500 gram

·                   Orzechy włoskie 500 gram

 

 

Przepis na makowiec

Składniki na ciasto:

·        500 gram mąki pszennej

·        180 ml mleka

·        150 gram masła

·        6 jajek (same żółtka)

·        42 gramy świeżych drożdży

·        6 łyżek cukru

·        ½ łyżeczki soli

·        1 ½ łyżki spirytusu

·        2 łyżeczki cukru waniliowego

Składniki na masę makową:

·        500 gram Maku Niebieskiego SUNME

·        200 gram cukru

·        100 gram Rodzynki SUNME

·        50 gram pokruszonych Orzechów Włoskich SUNME

·        1 łyżka miodu

·        aromat migdałowy

·        szczypta cynamonu

·        1 łyżka miękkiego masła

·        6 jajek (same białka)

Składniki na lukier:

·        250 ml cukru pudru

·        3 – 4 łyżki gorącej wody

Przygotowanie:

1.  Mak Niebieski SUNME zalać wrzątkiem i odstawić na co najmniej półgodziny. Następnie odcedzić na sitku wyłożonym gazą lub ściereczką i porządnie odcisnąć. Kolejno należy go zmielić w maszynce do mielenia mięsa, używając sitka o jak najdrobniejszych oczkach oraz ponownie odsączyć.

2. Do lekko podgrzanego mleka dodać 1 łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i ok. 4 łyżki mąki, wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10- 15 minut.)

3. Gotowy zaczyn wymieszać z pozostałymi składnikami na ciasto (prócz masła). Ciasto zagniatać, dodając stopniowo roztopione masło. Przykryć ponownie i pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1- 1,5 godziny).

4. Do odsączonego i przygotowanego Maku Niebieskiego SUNME dodać cukier, Rodzynkę SUNME, pokruszone Orzechy Włoskie SUNME, miód, aromat (dla smaku) cynamon, oraz masło. Białka należy ubić na sztywną pianę i połączyć z powstałą masą delikatnie mieszając szpatułką lub drewnianą łyżką.

5. Przygotowane ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt, nałożyć masę makową (równomiernie na każdą część), zostawiając ok. 2 cm przerwy od brzegu i zwinąćz roladę. Końce skleići podwinąćna spód. Powstałą roladęprzełożyćna wcześniej posmarowany olejem papier do pieczenia i przetoczyć dwa razy, pozostawiając max 1 cm luzu między ciastem a papierem. Końce papieru pozostawić otwarte. Makowce przenieść na blachę do pieczenia.

6. Piec w nagrzanym do 190°C piekarniku ok. 40 minut na brązowo- złoty kolor. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić ciasto do ostygnięcia.

7. Jeszcze letnie ciasto posmarować lukrem.

8. Przygotowanie lukru: Cukier puder rozrobić z gorącą wodą na gładką masę. 

SMACZNEGO!

 

 

 

 

 

Nie ma jeszcze komentarzy ani ocen dla tego produktu.
Podpis
E-mail
Zadaj pytanie