• Orzechy brazylijskie

Orzechy brazylijskie, zwane para, to nasiona egzotycznego drzewa – orzesznicy wyniosłej, rosnącej w tropikalnych lasach Amazonii. To wciąż dość rzadki przysmak w naszej diecie, a szkoda, bo to jedne z najzdrowszych orzechów świata, niezwykle bogate w selen, kwasy omega-3 i liczne wartości odżywcze. Już 2 sztuki dziennie wystarczą, by zaspokoić zapotrzebowanie na kluczowe pierwiastki, a cztery – by uzupełnić niedobory rzadkich mikroelementów. Łatwo wziąć je do kieszeni i chrupać w oczekiwaniu na obiad czy kolację. Pokruszone, świetnie sprawdzą się też jako dodatek do wytrawnych dań, a namoczone i zmiksowane – do zagęszczania odżywczych koktajli.

Doskonałe wartości odżywcze i zdrowotne.


Orzechy brazylijskie to wprost niezwykłe bogactwo wartości odżywczych, witamin i minerałów. W 100 gramach orzechów znajdziemy: 14 g białka, 67 g tłuszczu, 12 g węglowodanów i 7.5 g błonnika. A ponadto:

  • rekordowo wysokie ilości selenu (103 µg)!,
  • bardzo dużą ilość wapnia (160 mg),
  • magnez (376 mg),
  • potas (659 mg),
  • fosfor (725 mg),
  • cynk (4,06 mg),
  • witaminę E (5,65 mg),
  • witaminę C (0,7 mg)
  • witaminy z grupy B (głównie: kwas foliowy, tiamina, ryboflawina, niacyna, wit.B6).

 

Wszystko to sprawia, że włączając orzechy brazylijskie na stałe do diety możemy liczyć na wiele korzystnych zmian w organizmie, poprawę samopoczucia i wydolności, lepsze funkcjonowanie układu nerwowego, krwionośnego, rozrodczego i hormonalnego.


Orzechy brazylijskie – pyszna superprzekąska

Orzechy brazylijskie najlepsze będą na surowo, zjadane w ten sposób zachowają też pełnię wartości odżywczych. Świetnie smakują na słodko, dodane do owocowych sałatek czy moczone w czekoladowym fondue. Możesz je serwować w wersji wytrawnej – podane wraz z deską oryginalnych serów. Posiekane, będą wartościowym dodatkiem do musli, ciast i farszów, a pieczone – wyborną przystawką do nietuzinkowych potraw. Wyjątkowy smak orzechów doskonale podkreślą pikantne, aromatyczne przyprawy oraz słodkie roślinne i miodowe sosy. W diecie wegańskiej orzechy brazylijskie przydadzą się do wyrobu roślinnego mleka, past do pieczywa, a nawet serów.